Sistem Sukuk Dalam Projek Menaik Taraf Kem Tentera - Semasa | mStar

Sistem Sukuk Dalam Projek Menaik Taraf Kem Tentera

MELAKA: Kementerian Pertahanan bercadang menggunakan sistem sukuk dalam pembayaran kepada syarikat kontraktor yang terlibat dalam kerja menaik taraf 100 kem tentera dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10).

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata sistem itu akan dilaksanakan sekiranya diluluskan Kementerian Kewangan dan Unit Kerjasama Awam dan Swasta.

"Kita mahu sesuatu projek itu disiapkan lebih cepat iaitu dalam tempoh 36 bulan dari tarikh permulaan kerja," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Tangga Batu di sini, hari ini.

Hadir sama pada majlis itu Ketua Umno bahagian Tangga Batu Datuk Idris Haron. Ahmad Zahid yang juga Naib Presiden Umno, berkata kerja mengubahsuai dan menaik taraf 100 kem itu dengan peruntukan kira-kira RM3.5 bilion, turut melibatkan pembinaan rumah kediaman untuk anggota tentera dan menaik taraf prasarana lain seperti wisma pahlawan, wisma bentara, bangunan pentadbiran dan pusat latihan.

Beliau berkata projek jangka panjang itu yang akan memberi imej baru kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan dimajukan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) melalui Perbadanan Perwira Harta dan antara syarikat kontraktor ialah Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB).

"Kita juga akan menggunakan kaedah Sistem Binaan Industri (IBS) yang mampu mempercepatkan sesuatu bangunan itu disiapkan," katanya.

Terdahulu semasa berucap pada perasmian itu, Ahmad Zahid mahu anggota dan pemimpin Umno meningkatkan ilmu pengetahuan termasuk menguasai bahasa Arab dan tafsir ayat Al-Quran, agar mereka tidak mudah diperdaya oleh pembangkang yang menggunakan agama untuk kepentingan politik.

Beliau juga menggesa pemimpin Umno di peringkat bahagian dan cawangan lebih kerap menemui rakyat bagi mengetahui masalah yang mereka hadapi dan segera menyelesaikannya.

Katanya pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) yang lain juga perlu bekerja keras mulai sekarang bagi meraih sokongan rakyat bukan Melayu bagi memastikan mereka mengundi BN pada pilihan raya umum akan datang. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain