PM Syor Syarikat Automotif Bergabung - Semasa | mStar

PM Syor Syarikat Automotif Bergabung

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mengesyorkan supaya syarikat industri automotif di negara ini melakukan penggabungan bagi meningkatkan kemampuan dan daya saing yang lebih kompetitif.

Beliau berkata, penggabungan berkenaan dapat mengurangkan bebanan pengeluaran yang dialami syarikat peneraju industri automotif negara iaitu Proton.

"Sekiranya kapasiti yang berlebihan merupakan kekangan yang dialami syarikat-syarikat automotif, apakah patut dilakukan proses untuk menggabungkan syarikat-syarikat automotif dalam Malaysia supaya akan wujud syarikat yang lebih kuat atau lebih besar serta lebih berkemampuan," katanya semasa menyampaikan ucapan pada Majlis Makan Malam Gala Sempena Sambutan Ulangtahun Ke-25 Proton di sini, Jumaat.

Hadir sama pada majlis itu ialah Penasihat Proton, Tun Dr Mahathir Mohamad, Pengerusi Proton, Datuk Mohd Nadzmi Mohd Salleh dan Pengarah Urusan Kumpulan Proton Holdings Berhad, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir.

Selain itu Perdana Menteri berkata, syarikat-syarikat automotif di negara ini perlu berani melakukan transformasi bagi mencapai kejayaan yang lebih memberansangkan.

"Hanya syarikat yang berinovasi serta sanggup dan berani melakukan perubahan dan mempunyai moral perniagaan yang tinggi akan benar-benar berjaya," katanya.

Tambah Najib lagi, bagi memastikan Proton terus maju, syarikat itu perlu melakukan penyusunan semula struktur dalamannya terutama sekali dengan menggabungkan kekuatan yang ada dalam syarikat berkenaan.

"Saya ingin mengesyorkan supaya Proton melihat kepada segala kekuatan yang ada dalam Proton dan syarikat Lotus untuk digabungkan melalui proses penyusunan semula dalaman dan mewujudkan beberapa strategi perniagaan yang lebih unik.

"Jika proses penyusunan semula ini berlaku, maka Proton akan dapat memaksimakan segala kemahiran dan teknologi yang ada padanya serta meletakkan asas untuk mampu bersaing pada tahap yang lebih tinggi," katanya.

Pada majlis yang sama, Najib turut melancarkan edisi khas bagi kereta Proton Saga, Persona dan Exora.

Ketiga-tiga model berkenaan hanya akan dikeluarkan sebanyak 25 unit dan tempahan boleh dibuat mulai 12 Julai di semua bilik pameran Proton di seluruh negara.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.