Dua Pendaki Gunung Everest Dianugerah Gelaran Datuk - Semasa | mStar

Dua Pendaki Gunung Everest Dianugerah Gelaran Datuk

PULAU PINANG: Dua pendaki yang berjaya mengharumkan nama negara setelah menakluki puncak Gunung Everest mendapat penghormatan apabila menerima Darjah Setia Pangkuan Negeri (DSPN) yang membawa gelaran Datuk.

Datuk N. Mohanadas, 49, dan Datuk M. Magendran, 47, antara 176 penerima darjah kebesaran, bintang dan pingat sempena hari jadi Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Abdul Rahman Abbas yang ke-72 di sini pada Sabtu.

Mereka merupakan rakyat Malaysia pertama (pasukan pertama) yang berjaya mendaki Gunung Everest pada 23 Mei 1997.

Mohanadas yang ditemui selepas menerima Darjah Kebesaran DSPN, berkata perasaannya sebaik menerima anugerah berkenaan seperti ketika berjaya menakluki gunung Everest.

Katanya beliau tidak menyangka akan menerima anugerah berkenaan dan sangat berbangga serta berterima kasih kepada semua pihak.

"Apa yang saya rasa sekarang ini sama seperti ketika kami menjejak kaki ke Gunung Everest dan pulang ke Malaysia sebagai wira negara," katanya.

Mohandas yang kini menjawat jawatan sebagai Pengurus Sukan di Majlis Sukan Negara ditemani isterinya R. Manimegalai pada majlis berkenaan.

Sementara itu, Magendran berkata beliau bersama Mohanadas sedia membantu kerajaan negeri atau mana-mana pihak dalam usaha meningkatkan sukan mendaki.

"Kami sedia mencurahkan ilmu dan pengalaman yang kami peroleh semasa ekspedisi mendaki Gunung Everest," katanya.

Beliau yang berkhidmat sebagai Pengurus Akaun Shell Malaysia di Kuala Lumpur juga ditemani isterinya V. Senthiamarai.

Terdahulu Penasihat Khas Ketua Menteri Pulau Pinang, Datuk Chet Singh Karam Singh menerima anugerah Darjah Gemilang Pangkuan Negeri (DGPN) yang membawa gelaran Datuk Seri sebelum disusuli Pakar Perunding Kanan Gred Khas 'A' Hospital Pulau Pinang (HPP), Datuk Dr Lim Yu Hoe, turut menerima darjah yang sama.

Seramai 900 penerima darjah kebesaran, bintang dan pingat sempena hari jadi Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang dipilih pada tahun ini. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain