Program ESQ Yang Didakwa Bercanggah Dengan Hukum Syarak Akan Diteruskan - Semasa | mStar

Program ESQ Yang Didakwa Bercanggah Dengan Hukum Syarak Akan Diteruskan

KUALA LUMPUR: ESQ Leadership Center Sdn Bhd akan tetap meneruskan program ESQ sehingga Majlis Fatwa Kebangsaan mengeluarkan fatwa ke atas program motivasi tersebut.

Pengurus Besar ESQ, Marhani Yusof berkata sehingga kini, lima mufti telah memberikan sokongan bahawa program motivasi tersebut iaitu Mufti Perak, Pahang, Pulau Pinang, Kedah dan Negeri Sembilan.

Beliau berkata demikian, pada sidang media di Hotel Pan Pacific di sini pada Jumaat.

Turut hadir, Pengerusi Panel Syariah ESQ, Datuk Mustafa Abdul Rahman dan Penasihat Agama Istana Johor, Datuk Noh Gadot.

Akhbar Berita Harian pada Jumaat melaporkan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan mengharamkan modul program motivasi anjuran ESQ kerana ajarannya didapati menyeleweng daripada akidah dan syariat Islam.

Muftinya, Datuk Wan Zahidi Wan Teh, menandatangani warta yang mengharamkan modul program motivasi itu pada 10 Jun lalu mengikut subseksyen 34 (1) Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1953, selepas berbincang dengan Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak.

Mengikut warta yang dikeluarkan laman web Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan pada 17 Jun lalu, program ESQ yang diasaskan warga Indonesia, Ary Ginanjar Agustin, diharamkan kerana mendukung fahaman liberalisme, iaitu memahami atau mentafsir nas agama (al-Quran dan sunnah) dan fahaman pluralisme yang mengajar semua agama adalah sama.

Mengikut warta itu, kedua-dua fahaman itu adalah sesat dan membawa kepada kekufuran.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Puncak Niaga Pecat Pekerja?

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain