Kerja Komuniti Untuk Pesalah Ringan Mulai Bulan Depan - Semasa | mStar

Kerja Komuniti Untuk Pesalah Ringan Mulai Bulan Depan

KAJANG: Mulai bulan depan, pesalah yang dikenakan hukuman penjara kurang dari tiga bulan akan dibenarkan melaksanakan hukuman alternatif dengan melakukan kerja komuniti harian di samping boleh terus menanggung keluarga mereka seperti biasa.

Kategori pesalah itu akan menjalani kerja amal tersebut selama empat jam sehari di 55 Pusat Kehadiran Wajib (PKW) yang dikendalikan oleh Jabatan Penjara sepanjang tempoh hukuman mereka, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop.

"Dengan adanya program ini, pesalah tak perlu lagi jalani hukuman di dalam penjara, sebaliknya mereka perlu buat kerja amal contohnya membersihkan rumah orang-orang tua dan kanak-kanak spastik di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat yang dikawal oleh pegawai seliaan pusat itu," katanya kepada pemberita di Maktab Penjara Malaysia di sini, hari ini.

Beliau berkata selain mengurangkan kesesakan dalam penjara, program itu dilihat dapat mengurangkan kos kerajaan dalam menanggung pesalah-pesalah sekiranya ditempatkan dalam penjara.

Katanya, pelaksanaan program tersebut bermula apabila mahkamah menjatuhi hukuman untuk hadir ke pusat itu sebagai alternatif hukuman penjara menggunakan Akta Kehadiran Wajib Pesalah-Pesalah 1954.

Abu Seman berkata, pesalah perlu melaporkan diri di PKW di mana tempat kesalahan dilakukan, sebelum dipindahkan ke PKW yang berdekatan kediaman masing-masing.

"Contohnya kalau pesalah buat salah di Johor tetapi tinggal di kawasan Selangor, jadi dia kena lapor diri di PKW Johor dulu sebelum PKW Johor pindahkan mereka ke PKW berdekatan rumah mereka," katanya.

Beliau berkata, sekiranya pesalah mengampil kesempatan melarikan diri, hukuman asal penjara kurang tiga bulan akan dikenakan ke atas mereka.

Abu Seman berkata, program itu kini dalam semakan terakhir bagi perwartaan PKW oleh Kementerian Dalam Negeri manakala Perintah Kehadiran Wajib telah diluluskan pihak Pendaftar Mahkamah Persekutuan.

Katanya, kementerian telah meluluskan bajet sebanyak RM2.3 juta untuk tahun ini untuk digunakan bagi tujuan perbelanjaan mengurus dan pemantauan program tersebut.

Beliau sebelum itu merasmikan majlis perbarisan tamat latihan kursus menengah pengurusan yang melibatkan seramai 106 pegawai penjara, bermula 29 Mac lepas. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain