Elaun Pengurus Jenazah Di Terengganu Naik - Semasa | mStar

Elaun Pengurus Jenazah Di Terengganu Naik

KUALA TERENGGANU: Kira-kira 700 pengurus jenazah di negeri ini serta pembantu mereka, bakal menikmati kenaikan elaun tidak lama lagi.

Elaun pengurus jenazah akan dinaikkan kepada RM100 berbanding RM60 sebelum ini, sementara elaun pembantu pula dinaikkan kepada RM50 bagi setiap jenazah.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri Muhammad Ramli Nuh berkata, kenaikan itu telah dipersetujui jawatankuasa mubaligh dalam mesyuaratnya semalam.

"Ia akan dibawa kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) untuk diluluskan," katanya kepada pemberita selepas majlis Penghargaan Peserta Berdikari Program Jaya Diri Parlimen Kuala Nerus di sini, hari ini.

Beliau berkata langkah itu adalah sebagai menghargai khidmat pengurus jenazah serta pembantunya.

Selain itu, ia juga sebagai galakan kepada masyarakat supaya mengambil berat tentang mandi jenazah kerana perkara itu adalah fardu Kifayah bagi umat Islam, katanya.

Sementara itu, mulai tahun ini, Maidam akan menaikkan kadar bantuan zakat kepada fakir miskin kepada RM350 berbanding RM200 bagi setiap penerima, yang membabitkan peruntukan sebanyak RM13 juta.

"Kerajaan sentiasa memikirkan tentang cara bagaimana untuk membantu rakyat, sebab salah satu keutamaan kerajaan ialah membasmi kemiskinan, terutama mereka (yang berada) di tahap berpendapatan rendah," katanya. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain