FELCRA Rancang Maju 10,000 Hektar Kawasan Baru Di Terengganu - Semasa | mStar

FELCRA Rancang Maju 10,000 Hektar Kawasan Baru Di Terengganu

KUALA TERENGGANU: Felcra Berhad merancang membangunkan 10,000 hektar kawasan baharu di negeri Terengganu di dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK10).

Eksekutif Kanan Perancangan Projek Felcra Berhad Wilayah Timur Che Mohd Zainun Abd Jalil berkata ia bertujuan menarik lebih ramai peserta dalam rancangan tanaman semula.

"Kawasan tersebut akan ditanam sama ada kelapa sawit atau pun getah," katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini hari ini.

Selain itu, beliau berkata Felcra juga akan mengadakan program perancangan tanaman semula pokok yang sudah tidak mempunyai nilai ekonomi dan hasil.

Che Mohd Zainun berkata program itu akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat, yang membabitkan kawasan seluas 5,000 hektar.

Beliau berkata sehingga kini, Felcra telah memajukan seluas 24,000 hektar di seluruh Terengganu, termasuk 5,000 hektar yang akan ditanam semula.

Bilangan peserta yang terbabit dalam rancangan Felcra di Terengganu sehingga kini adalah seramai 5,500 orang, katanya.

Che Mohd Zainun berkata Felcra mengalu-ngalukan mana-mana pemilik tanah yang berminat untuk menyerahkan tanah untuk dimajukan oleh agensi itu.

Beliau berkata antara faedah yang akan dinikmati pemilik tanah jika bersetuju tanah mereka dimajukan oleh Felcra ialah menerima keuntungan bersih apabila ladang mengeluarkan hasil.

Jika bekerja di ladang, pemilik tanah akan dibayar upah bekerja dan jika keluarganya turut bekerja, maka keluarganya juga akan turut dibayar upah.

Che Mohd Zainun berkata pemilik tanah boleh menghantarkan maklumat kepada Felcra Berhad sebagai pelaksana tanah-tanah tersebut.

Artikel Sebelum

Enam Rakyat Thailand Ditahan Di Kedah

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain