TNB Bertindak Tegas Atasi Pengguna Ingar - Semasa | mStar

TNB Bertindak Tegas Atasi Pengguna Ingar

KUALA LUMPUR: Tenaga Nasional Berhad (TNB) sedang melakukan percubaan di seluruh negara untuk memutuskan bekalan tenaga kepada premis kediaman dan komersial yang mempunyai bil tertunggak melampau.

Langkah itu melibatkan pemasangan meter luaran baru yang membolehkan syarikat utiliti memutuskan bekalan dengan mudah.

TNB berkata, mereka yang mempunyai bil tertunggak lebih dua bulan akan menjadi sasaran dalam usaha menjimatkan jutaan ringgit membabitkan bil elektrik tidak berbayar.

Ketua Pegawai Operasi TNB, Azman Mohd berkata syarikat itu bercadang memperkenalkan sistem berkomputer untuk memutuskan bekalan kuasa dari jarak jauh.

Katanya, pasukan pemotongan TNB tidak boleh memutuskan bekalan melibatkan semua 51 peratus pengguna ingkar kerana meter diletakkan di kawasan yang sukar dimasuki.

Azman, yang enggan mendedahkan berapa ramai pengguna gagal menjelaskan bil tertunggak dan jumlah keseluruhan itu, berkata: "Dengan memasang meter di luar, pasukan penguatkuasa dengan mudah memotong bekalan elektrik di mana kebanyakan meter kini terletak dalam kawasan rumah."

"Dalam kebanyakan kes, kami tidak dapat menilai meter kerana pintu berkunci dan tiada siapa di rumah apabila pegawai kami datang."

Katanya, terdapat situasi di mana pengguna telah mengubah suai rumah mengakibatkan meter terletak di dalam rumah.

Jika langkah itu gagal, penguatkuasa TNB akan terus kembali ke premis-premis terbabit untuk memotong bekalan, walaupun sewaktu hujung minggu sehingga berjaya, kata Azman.

"Pengguna dengan meter dalam kawasan (selalu depan rumah) harus mengubah kedudukan meter (mungkin di tembok pagar) agar mudah diakses," katanya lagi.

The Star melaporkan ramai pemilik hartanah kediaman membiarkan bil elektrik tertunggak sehingga puluhan ribu ringgi selepas penyewa berpindah keluar.

Ketua Bahagian Perkhidmatan Awam dan Aduan MCA, Datuk Michael Chong memberitahu bahawa daripada sejumlaj 29 aduan diterima sejak 2008, bil tertunggak kini mencecah RM216,348.48.

Dalam respon beliau kepada kenyataan itu, Azman berkata, TNB sedang berusaha menangani masalah itu dan difahami bahawa pemilik premis mungkin rasakan jumlah itu tidak masuk akal memandangkan mereka tidak bertanggung jawab atas kegunaan elektrik tersebut.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain