Cadangan Anwar Lantik Sendiri Penasihat Undang-undang Negeri Sia-sia - Nazri - Semasa | mStar

Cadangan Anwar Lantik Sendiri Penasihat Undang-undang Negeri Sia-sia - Nazri

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata cadangan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk melantik sendiri penasihat undang-undang negeri bagi negeri-negeri di bawah pentadbiran pakatan pembangkang adalah langkah sia-sia.

Katanya, ini kerana pelantikan penasihat undang-undang di negeri-negeri tersebut adalah tertakluk di bawah Undang-Undang Tubuh (Perlembagaan) Negeri serta perlu mendapat kelulusan Istana.

"Di bawah peruntukan kesemua Undang-Undang Tubuh (Perlembagaan) negeri berkenaan (Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan) jelas diperuntukkan bahawa perlantikan seseorang Penasihat Undang-Undang Negeri adalah dibuat berdasarkan syor yang dikemukakan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan yang berkenaan iaitu Suruhanjaya Perkhdimatan Perundangan dan Kehakiman dari kalangan pegawai-pegawai yang berkhidmat di bawah suruhanjaya ini," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas cadangan Anwar yang juga Ketua Pembangkang yang berhasrat untuk melantik Penasihat Undang-Undang Negeri bagi negeri-negeri di bawah pentadbiran pakatan pembangkang dan mengenepikan Penasihat Undang-Undang yang dilantik dari kalangan pegawai dari Jabatan Peguam Negara.

Mohamed Nazri berkata, sebarang pelantikan bagi negeri Selangor dan Pulau Pinang perlu diwujudkan jawatan Setiausaha Kerajaan, Penasihat Undang-Undang Negeri dan Pegawai Kewangan Negeri yang mana lantikan ke jawatan itu hendaklah dibuat oleh Suruhanjaya Perkhidmatan yang berkenaan dari kalangan anggota mana-mana perkhidmatan awam yang relevan.

Katanya, bagi negeri Kedah dan Kelantan pula pelantikan ke jawatan tersebut hendaklah dibuat menerusi Suruhanjaya Perkhidmatan dan suruhanjaya yang munasabah untuk persetujuan Sultan sebelum pelantikan itu dimeterai.

"Oleh itu, cadangan oleh Ketua Pembangkang adalah berlawanan dengan syarat dan kehendak yang ditetapkan oleh Undang-Undang Tubuh (perlembagaan) negeri-negeri berkenaan," katanya.

Mohamed Nazri turut mempersoalkan cadangan Anwar kerana menurutnya cadangan sedemikian menggambarkan Anwar seolah-olah cuba untuk mencampuri urusan pentadbiran Undang-Undang Tubuh negeri-negeri berkenaan.

"Kita semua tahu bahawa setiap Penasihat Undang-Undang Negeri sudah tentu memberikan nasihat berdasarkan kepada undang-undang. Jadi, saya tak faham di mana silapnya penasihat undang-undang negeri ini sehinggakan Ketua Pembangkang tidak bersetuju dengan mereka.

"Apakah Ketua Pembangkang mahu mereka memberikan nasihat yang bertentangan dengan undang-undang kerana kita kena ingat penasihat undang-undang negeri hanya boleh menasihat berdasarkan kepada undang-undang dan bukannya atas kehendak sesiapa," katanya.

Beliau berkata, setiap Penasihat Undang-Undang yang dihantar kepada mana-mana negeri hanyalah memberikan nasihat tetapi keputusan untuk menerima atau sebaliknya terpulang kepada kerajaan masing-masing.

Mohamed Nazri berkata, setakat ini pihak Peguam Negara juga belum ada menerima apa-apa aduan atau rasa tidak puashati dari negeri-negeri berkenaan berhubung perkhidmatan yang diberikan, malah memohon untuk menambah lagi anggota sedia ada.

Katanya, beliau juga sentiasa berhubung dengan Menteri Besar dan Ketua Menteri di negeri-negeri yang dikuasai pakatan pembangkang bagi mendapat maklum balas berkaitan perkhidmatan yang diberikan oleh Penasihat Undang-Undang yang dihantar dan jawapan yang diberikan adalah positif.

Sehubungan itu, beliau meminta Anwar agar tidak menjadikan penjawat awam itu sebagai musuh sekiranya nasihat yang diberikan mereka bertentangan dengan apa yang dimahukan.

"Saya ingat Ketua Pembangkang ini dia ada masalah lain kot hinggakan dia nak serang Penasihat Undang-Undang Negeri yang tidak membuat apa-apa kesalahan, hanya mungkin memberikan pandangan yang tidak memuaskan hati dia sahaja.

"Janganlah kita bermusuh dengan pegawai kerajaan kalau dia memberikan satu pandangan yang kita tidak bersetuju dan jangan kita marah dia sebagai tak membantu kerana mereka cuma memberi nasihat dan nasihat itu adalah berdasarkan undang-undang dan jika tak gembira janganlah dipecat mereka itu," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain