Kemasukan Pra Sekolah Meningkat - Wee - Semasa | mStar

Kemasukan Pra Sekolah Meningkat - Wee

KUALA LUMPUR: Peratusan kanak-kanak yang memasuki pra sekolah meningkat daripada 59.56 peratus pada tahun 2005 kepada 70.4 peratus tahun lepas.

Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Wee Ka Siong berkata jumlah itu berdasarkan laporan "Education for All (EFA): Meet Decade Assessment" bagi tahun 2000 hingga 2005 yang diterbitkan oleh Kementerian Pelajaran.

"Kadar kemasukan di sekolah rendah juga meningkat 0.3 peratus, iaitu 95.35 peratus pada 2005 kepada 95.65 peratus pada tahun 2009.

"Kadar murid yang menamatkan pelajaran sehingga ke Tahun Enam pula meningkat daripada 98.09 peratus pada 2005 kepada 99 peratus pada tahun lepas. Ini disebabkan bantuan yang diberi kepada murid seperti buku teks, skim bantuan tuisyen, Rancangan Makanan Tambahan (RMT) dan kemudahan asrama," katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Halimah Mohd Sadique (BN-Tenggara) mengenai status negara dalam pencapaian EFA seperti yang ditetapkan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-bangsa Bersatu (Unesco).

Wee berkata dalam usaha meningkatkan pendidikan untuk semua, kementerian menjalankan beberapa program seperti kajian semula pendidikan bersama Unesco dan kajian menjejak kanak-kanak tidak bersekolah, yang akan dijalankan mulai tahun ini hingga 2014 bersama Tabung Kanak-kanak Bangsa Bersatu (Unicef).

Mengenai bantuan dan kerjasama dengan negara kurang maju dalam mencapai EFA, Wee berkata kerajaan memperuntukkan geran permulaan sebanyak US$5 juta (RM16 juta) bagi tahun 2010 dan US$1 juta (RM3.2 juta) bagi tahun-tahun berikutnya.

"Bantuan akan dilaksanakan melalui Program Kerjasama Malaysia-Unesco (MUCP) yang berperanan meningkatkan kerjasama selatan-selatan melalui program bina upaya yang akan memberi manfaat kepada negara-negara kurang maju, negara-negara kepulauan kecil dan negara-negara di bawah agenda utama Afrika," katanya.

Mengenai langkah kementerian untuk memastikan pelajar yang tidak bersekolah tidak tercicir daripada mendapat pendidikan formal, Wee berkata kementerian akan menjejaki kanak-kanak itu dan mengenalpasti punca mereka tidak bersekolah.

"Setiap tahun memang tak capai 100 peratus...sekitar 96 peratus. Ada yang tak masuk sekolah kita, mungkin sekolah di negara jiran...itu berlaku," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Bersatu umum keluar Pakatan Harapan