JB Sentral Lambang Kemajuan Dan Potensi Iskandar Malaysia - TPM - Semasa | mStar

JB Sentral Lambang Kemajuan Dan Potensi Iskandar Malaysia - TPM

JOHOR BAHARU: Pembinaan bangunan JB Sentral, di bandaraya Johor Baharu bukan sekadar usaha membangunkan negeri Johor tetapi melambangkan kemajuan serta potensi pembangunan di Iskandar Malaysia, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, bangunan bernilai RM2 bilion yang merupakan sebahagian projek pembangunan Gerbang Selatan itu juga dijangka dapat memenuhi matlamat dan arah tuju Program Transformasi Kerajaan ke arah mencapai Wawasan 2020.

"JB Sentral bukan sahaja menjadi stesen transit awam dan hab terminal pengangkutan kereta api yang setanding Kuala Lumpur Sentral bahkan menjadi hab pengangkutan kereta api antarabangsa.

"Bangunan ini akan menjadi pusat sehenti kerana selain menjadi terminal pengangkutan awam dan kereta api, rakyat juga boleh memanfaatkan perniagaan komersial dan berurusan di lapan jabatan kerajaan dan swasta yang terdapat di bangunan ini," katanya.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian JB Sentral dan pelancaran Kembara Mahkota Johor 2010 oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail Ibni Almarhum Sultan Iskandar di Dewan Menunggu Penumpang, JB Sentral, di sini, hari ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata JB Sentral yang merupakan satu daripada projek Gerbang Selatan Bersepadu yang turut merangkumi pembinaan Bangunan Sultan Iskandar, pada 2003 itu menyediakan kemudahan fasiliti kelas pertama kepada orang ramai.

Dengan keluasan keseluruhan 87,330 meter persegi Muhyiddin berkata, ruang perniagaan komersial di dalam bangunan itu dapat menyediakan peluang pekerjaan baru kepada orang ramai seterusnya meningkatkan pendapatan mereka.

Kerajaan katanya, dijangka mendapat pulangan RM3.6 juta setahun hasil daripada sewaan ruang pejabat dan perniagaan yang kemudian boleh digunakan bagi membangunkan infrastruktur kepada rakyat pada masa akan datang.

"JB Sentral dijangka dapat mengurangkan dan mempermudahkan aliran trafik di pusat perdagangan bandaraya ini.

"Bangunan yang dilengkapi dengan 726 tempat letak kereta, 18 lot ruang niaga dan 30 kiosk ini akan menjadikan bangunan ini sebagai kawasan perhentian utama bagi pengguna yang berulang alik ke Singapura dan Malaysia," katanya.

Sehubungan itu, Muhyiddin mahu syarikat yang dipertanggungjawabkan bagi menguruskan aspek keselamatan, penyelenggaraan, kebersihan, teknologi maklumat dan pengurusan ruang niaga serta pejabat supaya menjalankan tugas dengan penuh integriti.

Beliau berkata, perkhidmatan yang diberikan di JB Sentral perlu cekap sejajar dengan kemudahan fasiliti yang cekap dan moden di bangunan berkenaan.

"Ingatlah bahawa kejayaan tidak terukur oleh besar atau hebatnya sebuah binaan fizikal kerana apa yang pentingnya adalah keberhasilan perkhidmatan yang disampaikan kepada rakyat," tegasnya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain