Keputusan Muktamad Tukar Tanah Malaysia-Singapura September - Semasa | mStar

Keputusan Muktamad Tukar Tanah Malaysia-Singapura September

PUTRAJAYA: Malaysia dan Singapura semalam bersetuju bahawa keputusan muktamad mengenai pertukaran tanah melibatkan kedua-dua negara dibuat dalam tempoh tiga bulan dari semalam.

Ini diumumkan dalam satu kenyataan bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan rakan sejawatannya dari Singapura, Lee Hsien Loong, selepas satu perbincangan di Pejabat Perdana Menteri di sini semalam.

Pada sidang akhbar bersama selepas itu, Najib berkata bahawa dalam tempoh itu, beliau berharap dapat berkunjung ke Singapura bagi memuktamadkan isu berhubung Perkara-perkara Yang Dipersetujui (POA).

Katanya Lee, telah mengemukakan cadangan yang khusus berhubung tawaran pertukaran tanah untuk dipertimbangkan oleh Malaysia.

"Saya berterima kasih kepada beliau kerana membuat tawaran itu dan saya telah memberitahu beliau mengenai pendirian kita bahawa kita akan menelitinya, dan kami berdua bersetuju bahawa keputusan mengenai pertukaran tanah itu, diselesaikan dalam tempoh tiga bulan dari sekarang," katanya.

Lee tiba semalam untuk lawatan sehari.

Bulan lepas, kedua-dua negara bersetuju supaya stesen kereta api di Tanjung Pagar, Singapura, milik Keretapi Tanah Melayu Berhad, dipindahkan ke Woodlands.

Malaysia dan Singapura bersetuju supaya tanah di Tanjung Pagar itu dimajukan secara bersama.

Kenyataan bersama itu menyebut bahawa Najib dan Lee telah mengadakan satu perbincangan yang berhasil serta mendapat maklumat balas awal berhubung tawaran pertukaran tanah itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

JPJ Tidak Saman Sesuka Hati

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Real Madrid menabung awal demi Mbappe