JPJ Tidak Saman Sesuka Hati - Semasa | mStar

JPJ Tidak Saman Sesuka Hati

KUALA LUMPUR: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak sesuka hati menyaman pengguna jalan raya, sebaliknya tindakan menyaman merupakan salah satu kaedah untuk mendidik pengguna jalan raya supaya berbudi bahasa dan bersopan santun semasa menggunakan jalan raya.

"Saman adalah langkah untuk mewujudkan kesedaran pengguna jalan raya agar menghormati undang-undang, kerana sikap pemandu dikenal pasti menjadi punca utama nahas di jalan raya yang meningkat setiap tahun.

"Apabila mereka mematuhi peraturan, kita tidak akan mengeluarkan saman sesuka hati atau mengeluarkan kompaun.

"Kita juga dapat menyelamatkan nyawa dan mengelakkan kecederaan dialami pemandu," kata Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan kepada Bernama.

Beliau berkata, JPJ mengeluarkan kira-kira 10,000 saman dalam sehari di seluruh negara, kebanyakannya berpunca daripada sikap ambil mudah pengguna jalan raya dan suka melanggar peraturan jalan raya.

Katanya, beberapa inisiatif baru, termasuk membuat pindaan kepada Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 akan dilakukan untuk memantapkan tindakan penguatkuasaan JPJ.

Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), Dr Ahmad Farhan Mohd Sadullah berkata, peranan pihak penguatkuasa adalah untuk memberi peringatan kepada pengguna jalan raya supaya tidak melanggar peraturan, memastikan pesalah akan serik dengan kesalahan mereka dan tidak mengulanginya lagi.

"Sekiranya sasaran tersebut dicapai, maka penguatkuasaan boleh dianggap telah berkesan dan berjaya," katanya.

Pensyarah Kanan Jabatan Senibina Universiti Putra Malaysia (UPM) Dr Mohamad Fakri Zaky Jaafar pula berkata, selain menyaman, cara lain yang boleh menghukum pesalah jalan raya ialah dengan mengenakan tindakan khidmat masyarakat.

"Ini kerana jika saman dinaikkan dari kadar RM300 sekarang, ia akan memberi tekanan terutama kepada mereka yang berpendapatan rendah," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

14 ciri WhatsApp yang mungkin anda tak tahu

Model Playboy buah hati baharu Neymar