JPJ Tidak Saman Sesuka Hati - Semasa | mStar

JPJ Tidak Saman Sesuka Hati

KUALA LUMPUR: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak sesuka hati menyaman pengguna jalan raya, sebaliknya tindakan menyaman merupakan salah satu kaedah untuk mendidik pengguna jalan raya supaya berbudi bahasa dan bersopan santun semasa menggunakan jalan raya.

"Saman adalah langkah untuk mewujudkan kesedaran pengguna jalan raya agar menghormati undang-undang, kerana sikap pemandu dikenal pasti menjadi punca utama nahas di jalan raya yang meningkat setiap tahun.

"Apabila mereka mematuhi peraturan, kita tidak akan mengeluarkan saman sesuka hati atau mengeluarkan kompaun.

"Kita juga dapat menyelamatkan nyawa dan mengelakkan kecederaan dialami pemandu," kata Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan kepada Bernama.

Beliau berkata, JPJ mengeluarkan kira-kira 10,000 saman dalam sehari di seluruh negara, kebanyakannya berpunca daripada sikap ambil mudah pengguna jalan raya dan suka melanggar peraturan jalan raya.

Katanya, beberapa inisiatif baru, termasuk membuat pindaan kepada Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 akan dilakukan untuk memantapkan tindakan penguatkuasaan JPJ.

Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), Dr Ahmad Farhan Mohd Sadullah berkata, peranan pihak penguatkuasa adalah untuk memberi peringatan kepada pengguna jalan raya supaya tidak melanggar peraturan, memastikan pesalah akan serik dengan kesalahan mereka dan tidak mengulanginya lagi.

"Sekiranya sasaran tersebut dicapai, maka penguatkuasaan boleh dianggap telah berkesan dan berjaya," katanya.

Pensyarah Kanan Jabatan Senibina Universiti Putra Malaysia (UPM) Dr Mohamad Fakri Zaky Jaafar pula berkata, selain menyaman, cara lain yang boleh menghukum pesalah jalan raya ialah dengan mengenakan tindakan khidmat masyarakat.

"Ini kerana jika saman dinaikkan dari kadar RM300 sekarang, ia akan memberi tekanan terutama kepada mereka yang berpendapatan rendah," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain