Maklumkan Status Penyewa Warga Asing Kepada PBT: Murugiah - Semasa | mStar

Maklumkan Status Penyewa Warga Asing Kepada PBT: Murugiah

KUALA LUMPUR: Pemilik rumah yang ingin menyewakan rumah mereka kepada warga asing mungkin dikehendaki memaklumkan status penyewa itu kepada pihak berkuasa tempatan bagi memastikan mereka ini bukan daripada kalangan yang masuk ke Malaysia secara haram, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk T. Murugiah.

Katanya beliau akan mengemukakan cadangan itu kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan beserta syor supaya pemilik rumah dan penyewa didakwa sekiranya didapati warga asing yang menyewa itu memasuki negara ini secara haram.

"Sekiranya pemilik rumah tersebut ingin menyewakan rumah mereka kepada warga asing, mereka perlu mendapatkan kebenaran daripada PBT dengan mengemukakan status penyewa tersebut, sama ada mereka mempunyai dokumen perjalanan yang sah atau tidak," katanya kepada pemberita selepas melawat kondominium Angsana Hilir, Ampang, di sini hari ini.

Beliau berkata banyak serbuan yang dilakukan oleh pihak berkuasa di beberapa kawasan perumahan mendapati penyewa warga asing tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah.

Contohnya dalam serbuan di blok C kondominium Angsana Hilir itu baru-baru ini, 71 daripada 147 penyewa warga asing yang menghuni rumah itu didapati tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan yang sah.

Murugiah turun padang ke kondominium itu untuk mendengar aduan penduduk yang tidak berpuashati kerana pihak pengurusan tidak mengiktiraf Sijil Layak Menduduki CF yang telah mereka miliki daripada Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) sehingga menyebabkan mereka mengalami masalah bekalan air dan elektrik.

Murugiah berkata satu pertemuan akan diadakan di Biro Pengaduan Awam Wilayah Persekutuan pada 23 Jun ini melibatkan penghuni, pihak pengurusan, agensi kerajaan dan syarikat utiliti bagi menyelesaikan isu itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Lima Lelaki Dituduh Culik Kanak-Kanak

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain