Pusat Kecemerlangan Untuk OKU Diwujudkan - Semasa | mStar

Pusat Kecemerlangan Untuk OKU Diwujudkan

KUALA TERENGGANU: Kerajaan dengan kerjasama Yayasan Kebajikan Negara (YKN) akan mewujudkan pusat kecemerlangan untuk meningkatkan modal insan dan melahirkan kalangan Orang Kelainan Upaya (OKU) yang berdikari.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata Taman Sinar Harapan Bukit Besar, di sini, dijadikan projek perintis untuk perancangan itu.

"Jika projek perintis ini berjaya, ia akan dilaksanakan di semua taman sinar harapan seluruh negara," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian Sumbangan YKN di sini, hari ini.

Beliau berkata Taman Sinar Harapan Bukit Besar kini menempatkan 76 kanak-kanak kelainan upaya berumur 14 tahun ke bawah terdiri daripada lelaki dan perempuan dan daripada pelbagai bangsa dan agama.

Katanya kanak-kanak yang menghadapi masalah pembelajaran itu boleh dilatih untuk berdikari atau sekurang-kurangnya berupaya untuk bekerja menerusi teknologi pendidikan canggih yang akan disediakan dalam projek berkenaan.

"Antara pengisiannya ialah penyediaan modul pembelajaran yang bersesuaian seperti terapi muzik berinovasi yang mengikut pakar akan membantu golongan ini meningkatkan kegunaan motor dan kognitif anggota badan mereka.

"Selain itu beberapa program lain seperti program pemerkasaan ekonomi juga akan diperkasa kerana kita mahu pastikan bila kita serahkan mereka kepada komuniti mereka berupaya untuk kerja dan berdikari," katanya.

Katanya perancangan terbaru kerajaan itu bertujuan memastikan khidmat yang diberikan kepada OKU seluruh negara kekal relevan dan berupaya membantu golongan itu.

Shahrizat berkata YKN juga menyerahkan sumbangan berjumlah RM10,000 kepada Taman Sinar Harapan Bukit Besar bagi menampung keperluan penambahbaikan taman terapi yang lebih dikenali dengan nama Taman Teraputik YKN. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain