Usaha Meramaikan Doktor Gigi Di Sektor Awam - Semasa | mStar

Usaha Meramaikan Doktor Gigi Di Sektor Awam

KUALA LUMPUR: Fraterniti pergigian perlu menentukan hala tuju dan masa depan sistem pergigian bagi melahirkan lebih ramai doktor pergigian di dalam negara, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata ini bagi mencapai sasaran kerajaan untuk mengadakan nisbah 1:4,000 antara doktor gigi dan penduduk dalam tempoh tujuh tahun akan datang berbanding nisbah 1:7,936 sekarang.

"Kini terdapat 3,567 pengamal pergigian berdaftar di dalam negara. Namun sebahagian besar penduduk dewasa di negara ini masih belum mendapat rawatan pergigian awam yang mencukupi," katanya semasa berucap pada majlis "Dental Glee Night" sempena Konvensyen Pergigian Sedunia ke-67, di sini malam tadi.

Liow berkata langkah mewajibkan graduan pergigian berkhidmat selama tiga tahun dengan kerajaan pada 2005, telah menambah jumlah doktor gigi di sektor awam kepada 51.5 peratus daripada kurang dari 45 peratus.

Menerusi penubuhan sekolah pergigian ke-12 yang bakal diluluskan oleh kementeriannya, jumlah graduan pergigian dijangka bertambah sekitar 665 orang setahun menjelang 2017 berbanding kira-kira 200 orang pada tahun lalu, katanya.

Beliau berkata sehubungan itu, kementerian tersebut akan berusaha untuk memenuhi keperluan pakar dan pengajar pergigian yang berkelayakan dan berpengalaman. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain