Ekuiti Bumiputera Perlu Telus - Semasa | mStar

Ekuiti Bumiputera Perlu Telus

PETALING JAYA: Pemilikan ekuiti korporat Bumiputera 30 peratus seharusnya dilihat secara lebih komprehensif dan memastikan kuota itu perlu ‘dihadiahkan’ kepada rakyat secara telus.

Penganalisis ekonomi, Dr Haim Hilman Abdullah berkata, kerajaan perlu memastikan hanya mereka yang benar-benar layak dan kompetitif.

“Justeru, kita perlu melihat dari segi penguasaan ekonomi secara menyeluruh, bukan sekadar menumpukan sektor korporat semata-mata.

“Contohnya, apa guna Malaysia ada 10 jutawan Melayu, antara mereka yang menguasai ekuiti 30 peratus korporat Bumiputera jika masih ramai orang Melayu berpendapatan rendah dan berada di bawah paras kemiskinan?

“Tidak dinafikan bahawa nilai ekuiti itu boleh diteruskan sebagai penggerak untuk memperkasakan kekayaan Bumiputera, namun ia harus realistik dan lebih adil,” katanya ketika dihubungi mStar Online.

Beliau mengulas mengenai sasaran kerajaan untuk mencapai sekurang-kurangnya 30 peratus pemilikan ekuiti korporat Bumiputera dan ekonomi di peringkat makro kekal.

Perkara itu terkandung di dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kelmarin.

Antara lain yang terkandung di dalam RMK-10 adalah lima inisiatif strategik memperkasakan agenda pembangunan Bumiputera.

Pertama, meningkatkan pemilikan ekuiti Bumiputera melalui penginstitusian.

Kedua, mempertingkatkan pemilikan harta golongan berkenaan.

Ketiga, menambah baik program pembangunan kemahiran dan keusahawanan serta pembiayaan melalui pelbagai agensi pembangunan Bumiputera.

Keempat, membangunkan guna tenaga profesional Bumiputera secara lebih tuntas.

Kelima, menubuhkan satu majlis peringkat tertinggi untuk merancang, menyelaras dan memantau pelaksanaan agenda pembangunan Bumiputera.

Memperkasakan agenda membangunkan Bumiputera terus menjadi teras utama dasar pembangunan negara sejak Dasar Ekonomi Baru (DEB) diperkenalkan pada 1971.

Mengenai pemilikan ekuiti Bumiputera melalui penginstitusian, kerajaan telah menubuhkan Ekuinas sebagai sebuah institusi pelaburan ekuiti swasta Bumiputera.

Ekuinas turut berhadapan dengan cabaran seperti DEB, namun ia ditubuhkan khusus bagi memastikan penyertaan lebih bermakna dan berkesaan kepada Bumiputera dalam perniagaan.

Bagaimanapun Haim berkata, menerusi Ekuinas, ekutiti korporat itu lebih menumpukan kumpulan elit golongan berkenaan.

“Kita tidak mahu melihat Bumiputera elit sahaja maju ke hadapan, sedangkan golongan berpendapatan rendah dan di bawah paras kemiskinan terus kekal ‘keciciran’.

“Justeru, dengan lima inisiatif strategik yang terkandung dalam RMK-10 diharapkan dapat membantu memperkasakan Bumiputera secara menyeluruh dan seiring,” ujarnya.

Beliau menambah, keadaan itu sebenarnya merupakan wawasan besar dalam pemantapan ekonomi negara dan kerajaan juga seharusnya berlaku adil kepada bangsa lain.

“Kita tidak mahu bukan Bumiputera melihat dasar itu sekadar meminggirkan hak mereka untuk bersaing secara sihat dalam pembangunan ekonomi.

"Perkara ini perlu diteliti lebih jelas mengenai mekanisme persaingan itu dengan konsep 1Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri,” jelasnya.

Menurut Haim, pemilikan ekuiti masih lagi terhad sebanyak 30 peratus yang dilihat seolah-olah meneruskan kesinambungan kepada sasaran ekuiti melalui DEB.

Namun katanya, ia sekadar angka yang mungkin dianggap rasional oleh kerajaan dan bukan penentu nilai penguasaan mereka dalam ekonomi semata-mata.

Beliau berkata, keutamaan adalah menjadikan ia sebagai penanda aras kepada semua pihak untuk terus berusaha memastikan dasar ini benar-benar tersusun dan terancang.

“Sama ada pemilikan ekuiti 30 peratus itu masih lagi rasional atau tidak, apa yang lebih penting adalah melihat sasaran itu dapat direalisasikan.

“Kegagalan DEB mencapai sasaran ekuiti 30 peratus adalah pengajaran untuk kita semua agar terus ke hadapan memperkasakan ekonomi Bumiputera,” ujar Haim.

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi