RMK10 - Belia - Semasa | mStar

RMK10 - Belia

KUALA LUMPUR: Program pembangunan belia di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 adalah untuk melahirkan belia berkebolehan dalam bidang kemahiran, keusahawanan dan kepimpinan, menurut laporan rancangan pembangunan lima tahun negara yang dibentangkan di Dewan Rakyat hari ini.

Selain itu, kerajaan juga akan memupuk belia dengan sikap positif terhadap semangat patriotisme dan kesukarelawanan serta memberi tumpuan untuk mengukuhkan budaya berdaya saing berdasarkan merit dan kebolehan.

Menurut laporan itu, jumlah belia dalam kumpulan umur 15 hingga 40 tahun meningkat daripada 11.1 juta pada 2005 kepada 11.9 juta tahun lalu, iaitu 41.5 peratus daripada jumlah penduduk negara.

Peratusan belia yang menganggur meningkat daripada 10.5 peratus kepada 10.9 peratus bagi tempoh 2001 hingga 2008, iaitu 62 peratus daripada jumlah keseluruhan pengangguran pada 2008, menurut laporan itu.

Laporan itu berkata nisbah pekerjaan-kepada-penduduk untuk mereka yang berusia 15-24 tahun berkurangan daripada 42.7 peratus pada 2001 kepada 36.7 peratus pada 2008.

Bagi memastikan belia mendapat pekerjaan, laporan itu, antara lain menyenaraikan program pembangunan kemahiran seperti berikut:

* Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) menawarkan kursus kemahiran yang mempunyai permintaan tinggi;

* Mengiktiraf kursus yang ditawar IKBN di bawah Sijil Kemahiran Malaysia.

* menawarkan kursus sukan berintensif modal seperti golf dan sukan permotoran.

* Memperkenal program sangkutan bagi menempatkan pemimpin belia berkebolehan di jabatan kerajaan, syarikat swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk tempoh setahun. Menurut laporan itu, peluang juga diberi kepada pemimpin belia menghadiri pelbagai persidangan antarabangsa dan forum seperti program Global Model Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). - BERNAMA

Artikel Sebelum

RMK10 - Bantuan

Artikel Berikut

RMK10 - Dana

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain