Sektor Perbankan Malaysia Perlu Lebih Berdaya Tahan Hadapi Persaingan Sengit - Najib - Semasa | mStar

Sektor Perbankan Malaysia Perlu Lebih Berdaya Tahan Hadapi Persaingan Sengit - Najib

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu sektor perbankan Malaysia menjadi lebih kukuh dan berdaya tahan untuk berdepan persaingan sengit dengan peserta serantau dan global.

"Kita mahu melihat bank-bank kita menjadi kukuh dan pesat ketika kita melangkah ke hadapan," kata beliau semasa menjawab soalan yang ditanya oleh kakitangan Malayan Banking Bhd (Maybank) mengenai apakah aspirasi beliau bagi industri perbankan Malaysia di masa depan.

Najib, yang juga Menteri Kewangan, Isnin melawat Menara Maybank untuk meraikan sambutan ulang tahun ke-50 bank tersebut dengan kakitangannya.

Perdana Menteri diberi sambutan meriah oleh lebih 2,000 kakitangan Maybank yang sesetengah daripada mereka mengenakan baju tradisional, mencerminkan keluarga, 1Maybank.

"Kita bernasib baik mempunyai banyak ciri-ciri industri perbankan di Malaysia hari ini dan ini merupakan satu daripada alasan mengapa kita boleh pulih tanpa sebarang masalah daripada kemelesetan global baru-baru ini kerana kita mempunyai sektor perbankan yang kukuh dan berdaya tahan," kata beliau.

Najib berkata sektor perbankan perlu mengukuhkan lagi kekuatan kewangannya dan mengembangkan asas asetnya untuk bersaing dengan bank-bank asing.

"Untuk lebih kompetitif, ia melibatkan membangunkan produk dan perkhidmatan baharu serta mengukuhkan kemahiran profesional orang yang terlibat dalam industri ini.

"Saya melihat dalam konteks membangunkan lagi sektor perbankan di Malaysia agar kita akan menjadi satu daripada bank terkukuh di dunia dari segi petunjuk-petunjuk utama," kata Najib.

Perdana Menteri juga melahirkan harapan lebih banyak bank tempatan mempunyai operasi kukuh di luar negara.

Terdahulu, dalam ucapan beliau, Najib berkata kerajaan berazam untuk meningkatkan pembangunan sosio ekonomi, mewujudkan keseimbangan lebih baik dalam bahagian di mana terdapat ketidakseimbangan dan memberi inspirasi kepada setiap warganegara untuk berusaha mencapai kecemerlangan dan prestasi tinggi.

"Model Ekonomi Baru dan Bidang Keberhasilan Utama Negara akan memacu perubahan dan membawa kepada kepada ekonomi pendapatan tinggi yang akan membantu kita mencapai matlamat kita," kata beliau. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Saya Tahu Akan Dipecat - Murugesan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?