AirAsia Gondol Anugerah Cemerlang ICT WISTA - Semasa | mStar

AirAsia Gondol Anugerah Cemerlang ICT WISTA

AMSTERDAM: Syarikat penerbangan tambang rendah Malaysia, AirAsia, memenangi kategori sektor persendirian Anugerah Kecemerlangan ICT World Information Technology and Services Alliance (WITSA) bersempena dengan Kongres Dunia Teknologi Maklumat (WCIT 2010) di sini.

Dalam satu kenyataan, WITSA berkata AirAsia telah mempamerkan nilai strategik ICT untuk meningkatkan daya saing perniagaan di mana sebahagian besar penumpang syarikat penerbangan itu membuat tempahan melalui dalam talian.

AirAsia juga merupakan syarikat penerbangan dunia pertama yang membenarkan tempahan dan pembayaran SMS untuk tiket-tiket penerbangan.

Sementara itu, WITSA turut mengumumkan tujuh pemenang Anugerah ICT semasa berlangsungnya majlis gala makan malam yang menyaksikan Anugerah Pengerusi diberikan kepada Institut untuk Industri Maklumat Taiwan.

Lain-lain anugerah termasuklah kategori sektor awam yang digondol oleh Insiatif Kerajaan Terbuka Presiden Amerika Barack Obama dan Kerajaan Metropolitan Seoul.

Selain daripada AirAsia, penerima lain anugerah sektor persendirian ialah Mondero, iaitu cara pembayaran dalam segmen pembayaran mikro di Argentina.

Sementara itu, Anugerah Peluang Digital dimenangi oleh Mobile Link Service dan Nick White of Consulting & Interim Management Solutions Ltd dan Mercy Corps. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain