Rundingan Damai Palestin-Israel Asas Bagi Lebih Banyak Kemajuan Untuk Dicapai - Najib - Semasa | mStar

Rundingan Damai Palestin-Israel Asas Bagi Lebih Banyak Kemajuan Untuk Dicapai - Najib

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata rundingan damai yang sedang berjalan antara Presiden Palestin Mahmoud Abbas dan Israel perlu menjadi asas yang baik agar lebih banyak kemajuan dapat dicapai.

Bercakap kepada pemberita selepas rundingan sejam dengan pemimpin Palestin di pejabatnya di sini hari ini, Najib berkata Mahmoud telah mengambil kedudukan yang wajar yang mana Malaysia percaya akhirnya ia akan membawa kepada pembentukan sebuah negara Palestin yang berdaulat.

Najib berkata mereka berdua telah mengadakan perundingan "yang sangat berguna dan produktif" di mana Mahmoud telah memberi taklimat kepada pemimpin Malaysia mengenai perkembangan terbaru berhubung dengan rundingan itu.

"Jadi, Malaysia telah meminta kepimpinan rakyat Palestin melalui Presiden Mahmoud Abbas agar meneruskan rundingan itu dan (pada masa yang sama) juga mendesak kerajaan Israel agar seboleh-bolehnya positif...ingat mengenai kedudukan wajar yang diambil oleh kerajaan ini (Palestin)," kata Najib dalam sidang akhbar bersama.

Mahmoud tiba di sini semalam untuk lawatan kerja tiga hari bagi meningkatkan keakraban hubungan dua hala antara Malaysia dan Palestin. Ini merupakan lawatan rasminya yang kedua ke Malaysia selepas lawatan pertama pada 2007.

Rundingan damai Palestin- Israel di mana Amerika Syarikat menjadi pengantara bermula pada 9 Mei dan mempunyai tempoh masa empat bulan.

Selepas dua pusingan kedua rundingan berakhir, Mahmoud berkata kedua-dua pihak telah membincangkan isu-isu berhubung persempadanan dan aturan keselamatan dan begitu juga dengan pertukaran tanah dengan Israel.

Rundingan damai yang diluluskan oleh Liga Arab, juga merintis jalan bagi rundingan pertama selama 18 bulan antara Israel dan Palestin dan memberi satu galakan kepada diplomasi damai kepada Washington di rantau itu.

Najib berkata pada masa yang sama, Malaysia juga menggalakkan Fatah dan Hamas untuk mencari asas yang sama agar rakyat Palestin mempunyai perwakilan yang kukuh dalam perjalanan mereka yang jauh dan penuh dengan kesukaran bagi mencapai impian mereka, yang telah disytiharkan, untuk sebuah negara Palestin yang merdeka.

"Rakyat Palestin yang terbahagi dua sudah pastinya menjadi satu masalah apabila tiba masa untuk (mencapai) resolusi muktamad," kata Najib.

Berikutan pilihan raya Parlimen pada Januari 2006 yang dimenangi Hamas dengan menewaskan Fatah, timbul konflik antara kumpulan itu dan hari ini pertubuhan Islam Palestin menguasai Gaza manakala kumpulan Fatah yang dipimpin Mahmoud menguasai Tebing Barat.

Najib juga berkata semasa perbincangan dengan Mahmoud, beliau mengulangi pendirian Kuala Lumpur yang begitu lama menyokong perjuangan rakyat Palestin.

"...kita sentiasa di belakang rakyat Palestin...kita sentiasa menyokong rakyat Palestin dan perjuangan mereka. Dan kita akan terus berbuat demikian dan mengambil setiap peluang di sini dan (pada) forum antarabangsa untuk bercakap mengenai perjuangan rakyat Palestin dan mewujudkan sebuah negara Palestin yang berdaulat," katanya.

Najib berkata Malaysia akan terus menyediakan apa jua bantuan yang boleh dihulurkan terutama bagi pembinaan kenegaraan, latihan dan begitu juga dengan asas sokongan politik yang kukuh bagi rakyat Palestin. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

default image

RMK10 - Guru

default image

SPRM Masih Siasat PKFZ

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia