Tumpahan Minyak Dijangka Tidak Masuk Perairan Pengerang, Kata JAS - Semasa | mStar

Tumpahan Minyak Dijangka Tidak Masuk Perairan Pengerang, Kata JAS

JOHOR BAHARU: Tumpahan minyak daripada kapal tangki MT Bunga Kelanga 3 yang berlanggar dengan kapal MV Waily di Tanjung Stapa, perairan Pengerang kira-kira pukul 6.10 pagi tadi dijangka tidak akan memasuki perairan Malaysia dan menjejaskan pantai.

Jabatan Alam Sekitar (JAS) Johor dalam satu kenyataan di sini berkata perkara itu berdasarkan tiupan arah angin ke barat daya dengan kelajuan 20 hingga 30km sejam dan keadaan air laut yang surut mulai pukul 3.25 petang tadi.

"Pihak AET Tanker Holding Sdn Bhd, anak syarikat MISC Bhd yang mengendalikan MT Bunga Kelana 3 telah memasang "boom" di sekeliling kapal dan Petroleum Industry of Malaysia Mutual Aid Group telah dilantik bagi menghadapi kemungkinan tumpahan minyak merebak ke perairan Pengerang," kata kenyataan itu.

Bagaimanapun JAS Johor dengan kerjasama Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) Wilayah Selatan, Unit Udara Polis dan Jabatan Laut Wilayah Selatan akan terus memantau keadaan bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

Ketika kejadian, MT Bunga Kelana 3 membawa 63,054 tan metrik 'light crude oil' milik Petronas dari Bintulu ke kilang penapis Petronas di Melaka, manakala kapal MV Waily membawa kargo bijih besi dan sedang dalam pelayaran dari India ke Hong Kong.

Kejadian menyebabkan 2,000 tan metrik minyak tumpah setelah berlaku koyakan sepanjang 10 meter pada MT Bunga Kenanga manakala MV Waily hanya mengalami kerosakan kecil.

Tumpahan tersebut yang menyamai 14,660 tong minyak cukup untuk memenuhkan kolam renang bersaiz olimpik.

Bunga Kelana 3 didaftarkan di Pelabuhan Klang manakala MV Waily berdaftar di Kingstown, Saint Vincent and The Grenadines.

APMM yang menerima maklumat mengenai kejadian tiba di tempat kejadian kira-kira jam 10.27 pagi untuk menyelamatkan 50 anak-anak kapal berada di atas kedua-dua kapal tersebut yang terdiri daripada warga Malaysia, India, Pakistan, Indonesia, China dan Filipina.

Kesemua anak-anak kapal berada dalam keadaan selamat tanpa sebarang kecederaan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey