Masih Ramai Rakyat Malaysia Tidak Ambil Vaksin H1N1

CYBERJAYA: Penerimaan rakyat Malaysia terhadap vaksin Influenza A (H1N1) masih tidak memberangsangkan walaupun ia boleh diperolehi secara percuma di klinik dan hospital kerajaan seluruh negara, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata senario itu tidak seharusnya berlaku memandangkan wabak berkenaan masih menular dalam negara dan orang ramai, khususnya golongan yang berisiko tinggi seharusnya mendapatkan vaksin itu dengan segera.

Menurutnya setakat ini hanya 123,000 rakyat Malaysia termasuk golongan berisiko tinggi yang sudah mendapatkan vaksin ini, dan masih ramai yang tidak mengendahkan seruan kerajaan agar mendapatkan suntikan berkenaan.

"Vaksin ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan yang serius, kecuali sedikit kesakitan di bahagian lengan, sedikit demam atau mungkin juga pening kepala kepada sesetengah orang," katanya pada satu persidangan media di sini hari ini selepas menyaksikan upacara penganugerahan gelaran Presiden Kehormat Seumur Hidup Persatuan Lim Malaysia kepada Presiden Pengasas Universiti Kreatif dan Teknologi Lim Kok Wing, Tan Sri Dr Lim Kok Wing di sini. Liow berkata demikian semasa mengumumkan maklumat terkini mengenai wabak H1N1 yang masih menular di seluruh dunia, termasuk di Malaysia.

Katanya pada peringkat pertama pemberian vaksin, keutamaan diberikan kepada 89,000 petugas barisan hadapan dari Kementerian Kesihatan dan 73,000 petugas barisan hadapan dari kementerian lain termasuk anggota polis, imigresen dan kastam yang bertugas di semua pintu masuk negara.

Sementara itu Liow berkata 14,633 kes positif H1N1 dilaporkan dalam negara sehingga kini, membabitkan 86 kematian, di samping 590 kes penyakit serupa influenza (ILI), dengan 61 daripadanya disahkan sebagai positif H1N1.

"Lapan pesakit masih dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan kesemua mereka adalah dari golongan berisiko tinggi," katanya.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) juga jelas Liow, masih meletakkan wabak itu sebagai ancaman serius terhadap penduduk dunia.

"Sesiapa sahaja yang dikesan memiliki tanda-tanda awal penyakit ini perlu mendapatkan rawatan segera. Bagi golongan yang berisiko tinggi, peluang untuk pulih masih cerah sekiranya menerima rawatan dalam tempoh tiga hari selepas jangkitan, tetapi keadaan mereka akan menjadi buruk sekiranya tiada rawatan diterima selepas tempoh itu," katanya.

Dalam masa yang sama Liow berkata orang ramai perlu peka dengan ancaman wabak denggi yang semakin merebak, yang sejak awal tahun sehingga dua hari lepas sudah meragut 60 nyawa.

"Sebanyak 18,850 kes denggi dilaporkan sepanjang tempoh berkenaan dengan 60 kematian berbanding 20,934 kes dan 53 kematian untuk tempoh yang sama tahun lepas," katanya.

Lim Kok Wing dianugerahi dengan gelaran itu sebagai mengiktiraf peranannya dalam menubuhkan universiti pertama di dunia yang menggunakan gelaran 'Lim' sebagai nama universiti. - BERNAMA

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain