Selangor Arah Pemilik Tidak Layak Miliki Rumah Kos Rendah Pulangkan Unit - Semasa | mStar

Selangor Arah Pemilik Tidak Layak Miliki Rumah Kos Rendah Pulangkan Unit

SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Selangor mengarahkan penduduk yang tidak layak memiliki rumah kos rendah supaya memulangkan semula unit kediaman meraka.

Pejabat Menteri Besar dalam satu kenyataan menegaskan, peraturan baru yang diperkenalkan iaitu 100 peratus nama pembeli rumah kos rendah diambil dari senarai Sistem Pendaftaran Permohonan Rumah (SPPR) di Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) bukan lagi menggunakan Sistem Pendaftaran Terbuka Berpusat Rumah Kos Rendah (SPTRKR) dan perakuan Jawatankuasa Tanah Daerah (JKTD).

"Ini adalah kerana satu dasar ini telah diperkenalkan yang mana hanya mereka yang mendaftar dengan LPHS layak membeli rumah kos rendah.

"Kerajaan Negeri juga sedang menimbang beberapa cara untuk mengatasi pemilikan rumah kos rendah oleh golongan tidak berkelayakan," menurut kenyataan itu yang dikeluarkan oleh Sekretariat Akhbar pejabat berkenaan di sini semalam.

Pada 7 Januari 1998, pembahagian kuota pembeli rumah kos rendah dibahagi sebanyak 50 peratus pembeli dari SPTRKR dan 50 peratus lagi perlu mendapatkan perakuan JKTD.

Ini menyebabkan pengagihan senarai nama pembeli rumah kos rendah pada waktu itu tidak dapat dikawal sepenuhnya oleh LPHS dan telah berlaku penjualan kepada mereka yang tidak layak.

Kerajaan negeri juga telah mengenal pasti bahawa isu pembelian rumah kos rendah oleh mereka yang tidak layak yang dilaporkan di kawasan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) berlaku sebelum 1998 kerana ketika itu tidak ada langsung dasar yang jelas berhubung pengagihan rumah kos rendah.

Artikel Berikut

Selesai Kemelut Dalaman MIC - Najib

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain