Penganggur Dipenjara Empat tahun Dan Tiga Sebatan Kerana Meragut

KUALA LUMPUR: Seorang penganggur dihukum penjara empat tahun dan tiga sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini kerana kesalahan meragut dan memiliki senjata berbahaya pada Selasa lepas.

Hakim Mohd Nasir Nordin membuat keputusan selepas Hairulnizal Zainal, 28, mengaku bersalah terhadap kedua-dua pertuduhan itu. Hairulnizal dari Kajang mengaku meragut beg tangan milik seorang kerani yang mengandungi beg duit berwarna hijau, kad pengenalan, wang tunai RM10, barang-barang peribadi dan lesen memandu mangsa di hadapan bangunan F&N, Cheras pada 7.20 pagi, 18 Mei lepas.

Dia juga mengaku memiliki senjata berbahaya iaitu sebilah pisau Rambo sepanjang 25 sentimeter di bulatan Sungai Besi, Cheras pada 7.30 pagi pada tarikh yang sama.

Bagi pertuduhan pertama dia didakwa mengikut Seksyen 392 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 14 tahun dan denda atau sebatan dan pertuduhan memiliki senjata berbahaya mengikut Seksyen 6 (1) Akta Bahan-bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958 (Akta 357) yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih dua tahun dan sebatan.

Terdahulu, tertuduh yang tidak mewakili peguam merayu hukuman ringan kerana telah insaf.

Pegawai Pendakwa ASP R. Rukumar pula meminta mahkamah mengenakan hukuman setimpal kerana tertuduh mempunyai lima rekod kesalahan lampau.

"Tertuduh tidak insaf langsung walaupun ada lima sabitan lampau. Kejadian ragut juga semakin menjadi-jadi akhir-akhir ini dengan adanya hukuman yang berat, diharap dapat menyampaikan mesej dan pengajaran bukan sahaja kepada tertuduh, malahan kepada masyarakat," katanya. - BERNAMA

Artikel Lain