Remaja Pekak Cemerlang Kecewa Permohonan Ke Maktab Perguruan Ditolak - Semasa | mStar

Remaja Pekak Cemerlang Kecewa Permohonan Ke Maktab Perguruan Ditolak

PULAU PINANG: Seorang remaja yang mengalami cacat pendengaran sejak berusia enam tahun kecewa selepas permohonannya untuk melanjutkan pelajaran bagi kursus Pendidikan Khas Masalah Pendengaran Pendidikan Rendah di maktab perguruan ditolak baru-baru ini.

Muhammad Affan Ghazali, 20, memperoleh keputusan cemerlang dalam kalangan pelajar pekak iaitu 2A dan 3B dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia 2009 dan telah memenuhi syarat yang diperlukan dalam kursus dipohonnya itu.

Bekas pelajar Sekolah Menengah Pendidikan Khas Persekutuan Pulau Pinang di sini berharap Kementerian Pelajaran dapat menimbang semula permohanannya itu kerana bercita-cita untuk menjadi seorang pendidik.

"Saya sangat kecewa kerana permohonan untuk ke Institusi Pengajian Tinggai juga ditolak," katanya pada sidang akhbar di sini pada Khamis.

Beliau dibantu penterjemah Siti Zubaidah Mohd Lani, 28, untuk berkomunikasi dengan media pada sidang akhbar itu.

Muhammad Affan, anak kedua daripada empat beradik dan berasal dari Jitra, Kedah, berkata beliau dilahirkan sempurna seperti adik beradiknya yang lain tetapi mengalami masalah pendengaran selepas dijangkiti demam panas yang teruk.

"Dengan kekurangan ini (pekak), saya nekad untuk belajar bersungguh-sungguh kerana ingin berjaya dan meneruskan cita-cita menjadi guru. Bagaimanapun saya bimbang kegagalan saya ke maktab akan memberi kesan kepada pelajar-pelajar senasib dengan saya yang akan beranggapan OKU (Orang Kelainan Upaya) yang cemerlang tidak berpeluang untuk meneruskan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi," kata anak pasangan anggota polis dan surirumah itu.

Presiden Persatuan Orang Pekak Pulau Pinang Chung Kim Cheong yang turut hadir pada sidang akhbar berkenaan berkata pihaknya mendapati Muhammad Affan merupakan calon yang sesuai dan berpotensi dipupuk menjadi seorang guru pendidikan khas masalah pendengaran.

Beliau sangat berharap Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin dapat campur tangan agar Muhammad Affan akan diterima menyertai kursus perguruan khas itu demi kepentingan murid-murid pekak.

"Untuk memboleh OKU mempunyai keupayaan bersaing, mereka harus diberi peluang. Latihan perguruan merupakan satu daripada peluang yang membolehkan mereka mencapai kerjaya yang lebih memuaskan," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Samy Pecat Mugilan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain