Penternak Babi Haram Diminta Dikenakan Kompaun RM250 Sehari - Semasa | mStar

Penternak Babi Haram Diminta Dikenakan Kompaun RM250 Sehari

IPOH: Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) akan memohon kepada mahkamah agar mengenakan hukuman kompaun RM250 sehari terhadap penternak babi haram yang diperintahkan memindahkan ternakan mereka, kata Datuk Bandar, Datuk Roshidi Hashim.

Beliau berkata, permohonan itu dibuat berikutan penternak haram berkenaan masih enggan memindahkan perniagaan masing-masing walaupun telah mengaku bersalah di mahkamah dan membayar denda sebanyak RM2,000 kerana kesalahan itu.

"Kerana denda yang dikenakan nilai yang terlalu kecil...mereka sanggup membayar denda dan meneruskan perniagaan walaupun beroperasi tanpa lesen.

"Kompaun RM250 sehari itu akan dikira dari hari mereka dikenakan hukuman mahkamah sebelum ini...sekiranya setahun kompaun itu akan dinilai berdasarkan 365 hari dan tiada pengecualian," katanya kepada pemberita selepas bertemu penduduk di Rancangan Perumahan Tersusun Batu 10 di Chepor di sini hari ini.

Beliau berkata, penternak babi haram terbabit sebenarnya terlalu mengira untung dan tidak menghormati masyarakat setempat serta memperkecilkan undang-undang sedia ada.

Katanya, keuntungan yang terlalu banyak daripada perniagaan itu membuatkan mereka sanggup membayar denda yang dikenakan. Lima lagi penternak babi haram akan dihadapkan ke mahkamah pada bulan depan kerana menjalankan perniagaan itu tanpa lesen, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain