Terminal Bas Jalan Hang Tuah Beroperasi Sepenuhnya Sabtu Ini - Semasa | mStar

Terminal Bas Jalan Hang Tuah Beroperasi Sepenuhnya Sabtu Ini

KUALA LUMPUR: Terminal bas Jalan Hang Tuah akan digunakan sepenuhnya bagi operasi bas ekspres jarak dekat untuk perjalanan ke Seremban dan Tanjung Malim mulai Sabtu ini. Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Ahmad Phesal Talib berkata langkah ini berikutan penutupan Hentian Puduraya selama empat bulan sejak 12 April lepas, untuk kerja-kerja penyelenggaraan dan pengubahsuaian.

"Manakala penggunaan terminal sementara bas ekspres Bukit Jalil di Kompleks Sukan Negara Bukit Jalil adalah untuk perjalanan bas-bas ekspres jarak jauh," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Beliau berkata pembinaan terminal bas Jalan Hang Tuah sebagai 'holding bay' yang menyediakan perkhidmatan bas di Kompleks Puduraya bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas di Jalan Tun Tan Cheng Lock berdekatan Pasar Seni yang sebelum ini merupakan hentian bas ekspres jarak dekat.

Selain ini, katanya, terminal itu yang terletak bersebelahan bangunan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL) dan berdekatan Jalan Galloway dilengkapi dengan 120 buah tempat letak bas berserta sebuah bangunan yang menyediakan kemudahan tandas awam, surau, kantin dan ruang rehat termasuk kira-kira 120 petak parkir motosikal.

"Bagi orang ramai yang ingin mendapatkan perkhidmatan bas ekspres jarak dekat di terminal bas itu boleh menggunakan kemudahan seperti stesen LRT Hang Tuah, stesen Monorail Hang Tuah, bas perantaraan yang disediakan RapidKL dan perkhidmatan teksi," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain