Kerajaan Kenal Pasti Bidang Ekonomi Baru Untuk Penglibatan Usahawan Bumiputera - Semasa | mStar

Kerajaan Kenal Pasti Bidang Ekonomi Baru Untuk Penglibatan Usahawan Bumiputera

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan akan mengenal pasti bidang ekonomi baru yang berpotensi menerusi Bidang Keberhasilan Utama Nasional (NKEA) untuk penglibatan usahawan Bumiputera.

Terdapat antara 12 dan 14 bidang yang telah dikenal pasti menerusi NKEA yang akan diumumkan tidak lama lagi, katanya dalam ucapan pada Konvensyen Usahawan Melayu 2010, di sini hari ini.

Pada konvensyen anjuran Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) bertemakan "NGO Force Ke 3 - Penjana Ekonomi Bangsa", Najib menyeru usahawan Bumiputera supaya menceburi bidang yang berpotensi dan bukan yang sudah mempunyai terlalu ramai peserta.

Beliau juga menyentuh mengenai sikap usahawan Bumiputera yang suka menceburi bidang perniagaan pada waktu "senja".

"Kita masuk dalam bidang, dah nak waktu maghrib. Dah nak pencen, nak masuk kelas F yang dah terlalu ramai. Terdapat 30,000 kontraktor Kelas F. Ikut per kapita, kita mempunyai paling banyak kontraktor Kelas F di seluruh dunia," katanya.

Menurut beliau, peruntukan kerajaan terhad dan kerajaan hanya akan membantu syarikat-syarikat yang berpotensi dan mempunyai kelebihan.

"Ini Abad ke 21 dan di era globalisasi, persaingan adalah terbuka. Kita tidak ada pilihan melainkan memperkukuhkan daya saing dan ubah pendekatan kita," tambah beliau.

Perdana Menteri berkata, Model Baru Ekonomi juga mengiktirafkan syarikat-syarikat berdasarkan merit dan yang mempunyai daya saing.

Sebagai contoh, katanya agensi seperti Ekuiti Nasional Bhd (EKUINAS) hanya mencari syarikat-syarikat yang layak untuk diperkukuhkan.

"Kalau ada syarikat Bumiputera yang ada potensi, kita tambah modal," katanya.

Menurut Najib, peniaga-peniaga bukan Bumiputera juga ingin membantu golongan Bumiputera tetapi mereka marah jika ekuiti mereka diambil begitu saja.

Beliau berkata, terdapat usahawan yang menerima ekuiti daripada bahagian 30 peratus yang dikhususkan untuk Bumiputera dalam syarikat, dan menjualnya begitu saja. Kata beliau, peniaga bukan Bumiputera akan membantu syarikat-syarikat Bumiputera jika mereka berpotensi dan boleh dipercayai. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain