3,729 Cek Diserah Kepada Bekas Polis Zaman Darurat - Semasa | mStar

3,729 Cek Diserah Kepada Bekas Polis Zaman Darurat

PUTRAJAYA: Sebanyak 3,729 keping cek telah disediakan sebagai Saguhati Khas Kepada Bekas Polis Zaman Darurat seluruh negara sehingga Mei tahun ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata jumlah itu adalah sebahagian daripada peruntukan yang diluluskan Jemaah Menteri pada 20 Mei tahun lepas berjumlah RM14,725,000.

Beliau berkata setiap bekas polis akan menerima RM1,000 dan tidak akan menerima pencen dari kerajaan.

"Zaman Darurat di Semenanjung adalah dari tempoh 1948-1962 manakala di Sabah dan Sarawak zaman darurat mereka adalah dari tahun 1962-1974," katanya dalam kenyataan sempena Majlis Ramah Mesra Kementerian Dalam Negeri dan Penyampaian Saguhati Khas kepada Bekas Polis Zaman Darurat 1962-1974 di sini hari ini.

Beliau berkata jumlah peruntukan yang diluluskan itu adalah fasa terakhir selepas pendaftaran ditutup pada 28 Feb 2008.

"Dalam fasa terakhir ini, penerima yang layak berjumlah 14,725 dengan 8,425 penerima berasa di Semenanjung manakala 6,300 penerima lagi berada di Sabah dan Sarawak.

"Tahun lepas kita telah memberikan cek kepada 738 penerima di Terengganu dan Kuala Lumpur manakala 831 cek lagi untuk penerima yang layak di Sarawak, termasuk 58 cek khusus untuk daerah Sibu yang akan disampaikan malam ini," katanya.

Hishammuddin berkata penerima yang layak terdiri daripada pasukan Border Scout (BS), Extra Police Constable (EPC), Auxillary Police (AP), Police Field Force Reservist (PFFR), Contract Inspector, Company North Borneo Army Constabulary dan Special Constabulary (SC).

"Kepada penerima yang layak tetapi belum menerima cek mereka, kami berharap agar mereka bersabar kerana usaha mendapatkan peruntukan daripada kementerian masih berjalan secara beransur-ansur.

Artikel Sebelum

Wee Choo Keong Keluar PKR

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain