PM Umum Langkah Kukuhkan Perlindungan Konsumer Kewangan - Semasa | mStar

PM Umum Langkah Kukuhkan Perlindungan Konsumer Kewangan

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Selasa mengumumkan cadangan mengukuhkan perlindungan pengguna kewangan di mana had deposit insurans akan ditingkatkan kepada RM250,000, berkuatkuasa 2011.

Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan di sini pada Selasa berkata yang perdana menteri berhasrat meningkatkan pakej perundangan bagi tujuan memperkukuhkan perlindungan konsumer kewangan untuk rakyat Malaysia.

Kementerian itu berkata yang Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM) akan mengemukakan satu rang undang-undang bagi membolehkan kerajaan meningkatkan had insurans deposit.

"Pakej perundangan itu dijangka akan dibentangkan di Parlimen untuk dibahaskan dan diluluskan sebagai enakmen sebelum akhir tahun ini," katanya.

Ia berkata yang PIDM juga akan memperkenalkan Skim Pampasan Insurans (ICS)yang jelas beserta perundangannya untuk para pemegang polisi insurans dan takaful.

"Ia adalah untuk memastikan pemegang polisi insurans dan takaful menikmati tahap perlindungan konsumer yang sama dengan perlindungan yang diberikan oleh PIDM terhadap para penyimpan di bank perdagangan dan bank Islam.

"Ini jelas menunjukkan komitmen berterusan kerajaan untuk memperkukuhkan perlindungan konsumer kewangan untuk rakyat Malaysia dan memelihara keyakinan awam terhadap sistem kewangan Malaysia," katanya.

Ia berkata memandangkan jaminan deposit kerajaan akan berakhir pada akhir tahun ini seperti yang dijadualkan, pengukuhan perlindungan konsumer melalui pakej ini dapat terus menyediakan lebih perlindungan untuk para penyimpan.

"Berdasarkan had yang baharu ini, 99 peratus daripada penyimpan akan dlindungi sepenuhnya," katanya.

Kementerian berkata skim pampasan insurans yang dicadangkan itu akan ditadbir oleh PIDM dan akan memberikan taraf yang sama di antara industri perbankan dan insurans serta menggalakkan daya saing yang adil kerana pemegang polisi dan para penyimpan dalam kedua-dua industri berkenaan memperolehi perlindungan.

"Skim Pampasan Insurans ini akan memperkukuhkan dan menyumbang kepada keyakinan konsumer kewangan dan seterusnya, menggalakkan permintaan konsumer terhadap produk insurans dan takaful," katanya.

Ia berkata PIDM akan mengadakan rundingan dengan pemegang kepentingan mengenai ciri-ciri utama Skim Pampasan Insurans ini sebelum mengusulkan cadangan berkenaan kepada kerajaan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain