Pengeluaran Pasport Dalam Tempoh Sejam Dapat Pujian - Semasa | mStar

Pengeluaran Pasport Dalam Tempoh Sejam Dapat Pujian

AlOR SETAR: Lebih 1,000 pasport antarabangsa dikeluarkan di Kedah sepanjang tempoh empat hari lepas setelah sistem memproses pasport dalam tempoh sejam selepas bayaran dibuat, dilaksanakan di negeri ini sejak Ahad lalu.

Pengarah Pejabat Imigresen Negeri Kedah, Mohd Zulfikar Ahmad berkata, sehingga pukul 11 pagi ini, sebanyak 344 pasport dikeluarkan di pejabat cawangan Alor Setar, Sungai Petani (337), Kulim (223), Langkawi (54) dan Bukit Kayu Hitam (44).

"Sehingga hari ini, saya masih belum mendapat aduan dari pelanggan tentang kelambatan proses malah mereka amat berpuas hati dengan sistem baru ini," katanya kepada Bernama.

Sistem pengeluaran segera tersebut dilaksanakan di seluruh negara minggu lalu.

Rata-rata pemohon pasport di negeri ini sukacita dengan pelaksanaan sistem tersebut.

Seorang pesara, Mohd Khir Ismail berkata, beliau mengetahui tentang perkara itu setelah membaca akhbar semalam.

"Saya memang berniat untuk membuat pasport hari ini dan saya tidak perlu menunggu lama untuk mendapat pasport saya," katanya.

Warga emas, Aishah Mahmud berkata, beliau pernah membuat pasport satu ketika dahulu untuk menunaikan haji, tetapi mengambil masa beberapa hari untuk siap.

"Hari ini saya boleh dapat pasport dalam sejam dan tidak perlu menunggu lama," katanya yang akan menunaikan umrah minggu depan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Yun Peng anak baik, dengar kata...