'Perbicaraan Olok-Olok' Dekatkan Pelajar Dengan Mahkamah - Semasa | mStar

'Perbicaraan Olok-Olok' Dekatkan Pelajar Dengan Mahkamah

KUALA LUMPUR: Dalam usaha untuk mendekatkan pelajar dengan suasana mahkamah dan kerjaya perundangan, Persatuan Pegawai-Pegawai Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan (JALSOA) buat pertama kalinya memperkenalkan program Perbicaraan Olok-olok.

Naib Presidennya, Datuk Kamaludin Md Said berkata, program itu bertujuan memupuk kesedaran dan minat pelajar dalam bidang perundangan selain menjadikannya sebagai kerjaya pilihan.

"Pelajar bukan sahaja dapat melihat prosiding mahkamah sebenar, malah turut dapat merasai pengalaman menjadi hakim, peguam dan pihak pendakwaan," katanya pada program itu di Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini, hari ini.

Katanya, program yang diilhamkan persatuan itu telah memilih Sekolah Menengah Kebangsaan Putrajaya Presint 8 (1) sebagai sekolah pertama yang menyertai program tersebut selepas pelajarnya mengadakan lawatan ke Istana Kehakiman di Putrajaya bulan lepas.

Beliau turut menggalakkan sekolah-sekolah lain supaya mengambil peluang menyertai program itu dengan terlebih dahulu memaklumkan kepada JALSOA.

Dalam program itu, seramai 14 pelajar Tingkatan Lima sekolah itu melakonkan watak hakim, pendakwa raya, peguam, saksi, polis dan pesalah selama satu jam dengan di bantu barisan pendakwaan, peguam dan pegawai-pegawai mahkamah yang lain.

Sementara itu, Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Tun Azmi yang turut hadir menyaksikan program itu berkata ia dapat memberi pengalaman dan pengetahuan kepada para pelajar tentang prosiding di mahkamah.

"Selama ini, mereka hanya mengetahuinya (prosiding) melalui surat khabar dan media massa yang lain, tapi dengan adanya program ini, mereka boleh dapat gambaran sebenar tentang apa yang berlaku di dalam mahkamah semasa perbicaraan berlangsung," katanya.

Seorang daripada pelajar itu, Calvis Fernandes, 17, berkata program tersebut sedikit sebanyak telah dapat memperbaiki sikapnya yang pendiam sebelum ini.

"Saya jarang bercakap tetapi apabila terpaksa melakonkan watak hakim, saya mempunyai keyakinan untuk berkomunikasi dengan lebih baik," katanya.

Shalini Mohan, 17, berkata minatnya untuk mempunyai kerjaya dalam bidang perundangan mula timbul apabila melakonkan watak pendakwa raya pada program itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain