Raja Petra, P.Bala Tidak Layak Dilindungi Sebagai Pemberi Maklumat - Semasa | mStar

Raja Petra, P.Bala Tidak Layak Dilindungi Sebagai Pemberi Maklumat

KUALA LUMPUR: Pengendali portal berita Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin dan penyiasat persendirian P.Balasubramaniam, tidak layak mendapat perlindungan di bawah Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 sekiranya diluluskan kelak. Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong berkata, kedua-dua individu itu tidak termasuk dalam kategori pemberi maklumat mengikut akta tersebut kerana telah mendedahkan identiti mereka kepada umum.

"Kedua-duanya bukanlah pemberi maklumat, mereka telahpun mendedahkan identiti mereka dan telah memaklumkan kepada dunia siapa mereka.

"Pemberi maklumat ini kita tidak tahu identitinya yang memaklumkan kepada agensi penguatkuasa," katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 di Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Rang undang-undang itu kemudian diluluskan. Beliau berkata, berdasarkan rang undang-undang itu, mana-mana pemberi maklumat yang mendedahkan maklumat mengenai kelakuan tidak wajar seseorang terlebih dahulu kepada pihak luar, termasuk media, akan hilang kelayakan untuk dilindungi di bawah akta berkenaan.

Katanya, seseorang pemberi maklumat hanya akan dilindungi semasa beliau membuat sesuatu pendedahan kepada pihak berkuasa tetapi hak tersebut akan hilang jika pendedahan sama dibuat kepada media termasuk blog.

"Ini bertujuan untuk melindungi orang yang mengadu dan juga pihak yang diadu sebelum siasatan dijalankan kerana berkemungkinan maklumat itu tidak benar," katanya ketika menjelaskan isu yang dibangkitkan Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) pada sesi perbahasan sebelumnya.

Beliau berkata selain pendedahan maklumat, mana-mana individu yang didapati memberi maklumat palsu juga turut dibatalkan hak mendapat perlindungan.

Menurut rang undang-undang itu, sesiapa yang melakukan kesalahan, boleh dikenakan hukuman penjara tidak melebihi lima tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Sebelum itu persidangan dewan turut meluluskan Rang Undang-Undang Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) 2010. Persidangan dewan bersambung esok. - BERNAMA

Artikel Sebelum

PM Akan Berkempen Di Hulu Selangor

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain