Raja Petra, P.Bala Tidak Layak Dilindungi Sebagai Pemberi Maklumat

KUALA LUMPUR: Pengendali portal berita Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin dan penyiasat persendirian P.Balasubramaniam, tidak layak mendapat perlindungan di bawah Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 sekiranya diluluskan kelak. Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong berkata, kedua-dua individu itu tidak termasuk dalam kategori pemberi maklumat mengikut akta tersebut kerana telah mendedahkan identiti mereka kepada umum.

"Kedua-duanya bukanlah pemberi maklumat, mereka telahpun mendedahkan identiti mereka dan telah memaklumkan kepada dunia siapa mereka.

"Pemberi maklumat ini kita tidak tahu identitinya yang memaklumkan kepada agensi penguatkuasa," katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 di Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Rang undang-undang itu kemudian diluluskan. Beliau berkata, berdasarkan rang undang-undang itu, mana-mana pemberi maklumat yang mendedahkan maklumat mengenai kelakuan tidak wajar seseorang terlebih dahulu kepada pihak luar, termasuk media, akan hilang kelayakan untuk dilindungi di bawah akta berkenaan.

Katanya, seseorang pemberi maklumat hanya akan dilindungi semasa beliau membuat sesuatu pendedahan kepada pihak berkuasa tetapi hak tersebut akan hilang jika pendedahan sama dibuat kepada media termasuk blog.

"Ini bertujuan untuk melindungi orang yang mengadu dan juga pihak yang diadu sebelum siasatan dijalankan kerana berkemungkinan maklumat itu tidak benar," katanya ketika menjelaskan isu yang dibangkitkan Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) pada sesi perbahasan sebelumnya.

Beliau berkata selain pendedahan maklumat, mana-mana individu yang didapati memberi maklumat palsu juga turut dibatalkan hak mendapat perlindungan.

Menurut rang undang-undang itu, sesiapa yang melakukan kesalahan, boleh dikenakan hukuman penjara tidak melebihi lima tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Sebelum itu persidangan dewan turut meluluskan Rang Undang-Undang Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) 2010. Persidangan dewan bersambung esok. - BERNAMA

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain