Abdul Rahman Sulaiman Dilantik Pengerusi Bernama Ke-10 - Semasa | mStar

Abdul Rahman Sulaiman Dilantik Pengerusi Bernama Ke-10

KUALA LUMPUR: Bagai sirih pulang ke gagang. Bekas Ketua Pengarang Bernama Datuk Abdul Rahman Sulaiman dilantik sebagai pengerusi baru Pertubuhan Bertia Nasional itu berkuatkuasa 1 Februari lepas.

Beliau menggantikan Datuk Seri Mohd Annuar Zaini yang tamat tempoh sebagai pengerusi kesembilan pada 31 Januari lepas, demikian diumumkan oleh pengurusan Bernama hari ini.

Pelantikan Abdul Rahman, 64, diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin bagi mengetuai 13 anggota Lembaga Pengelola Bernama.

Beliau mengetuai Jabatan Pengarang Bernama dari tahun 1989 hingga 1995. Jawatan terakhir yang disandangnya dalam kerajaan ialah sebagai Pengarah Komunikasi Unit Perancang Ekonomi di Jabatan Perdana Menteri dari Ogos 2001 hingga Mac 2010.

Beliau juga merupakan Pengarah Komunikasi Pejabat Perdana Menteri dari Mac 2009 sehingga baru-baru ini.

Abdul Rahman berkahwin dengan Datin Maznah Adam dan mempunyai dua anak lelaki dan seorang perempuan.

Beliau dianugerahkan Darjah Kebesaran Panglima Jasa Negara yang membawa gelaran Datuk pada tahun 2007.

Dilahirkan pada 26 Mei 1946 di Parit Buntar, Perak, Abdul Rahman mendapat pendidikan awal di Sekolah Umum Parit Tok Ngah dan Methodist Secondary School di Parit Buntar.

Beliau menyertai Bernama pada 1971 sebagai wartawan kanan setelah memulakan kerjaya kewartawanan di Radio Televisyen Malaysia (RTM) sebagai wartawan penyiar pada 1966.

Pada tahun 1973 beliau melanjutkan pelajaran ke Universiti Sains Malaysia (USM) dan memperoleh ijazah Sarjana Muda dengan kepujian dalam bidang komunikasi pada 1976, dan sekembalinya bertugas beliau dihantar ke Bangkok sebagai koresponden Bernama bagi Thailand dan Indo-China hingga 1978.

Beliau juga memegang pelbagai jawatan di agensi berita itu termasuk Ketua Biro Johor, dan Editor Eksekutif Perkhidmatan Berita Am sebelum dilantik sebagai Ketua Pengarang pada 1989.

Pada 1995, beliau mengambil persaraan awal bagi bertanding pada pilihan raya umum di kawasan Parlimen Parit Buntar sebagai calon Barisan Nasional dan menewaskan Idris Abdul Rauf daripada Parti Semangat 46. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain