Istana Budaya Pentaskan Teater Muzikal Dr Mahathir - Semasa | mStar

Istana Budaya Pentaskan Teater Muzikal Dr Mahathir

KUALA LUMPUR: Istana Budaya akan mementaskan sebuah teater muzikal mengenai kehidupan Perdana Menteri Malaysia Keempat, Tun Dr Mahathir Mohamad, bermula 24 September hingga 4 Oktober ini.

Ketua Pengarah Istana Budaya, Mohamed Juhari Shaarani berkata, pementasan teater itu adalah bagi mengenang jasa tokoh ini yang telah banyak menabur bakti membangunkan negara.

"Bagi kami pementasan teater ini unik kerana ini merupakan kali pertama biografi seorang tokoh yang masih hidup dipentaskan," katanya kepada pemberita di Istana Budaya di sini hari ini.

Mohamed Juhari berkata, teater muzikal yang bertajuk "Tun Mahathir" itu akan menceritakan mengenai kehidupan Dr Mahathir dari kecil, semasa memegang jawatan Perdana Menteri hinggalah kepada kehidupannnya sekarang.

Katanya, skrip teater muzikal ini ditulis oleh Ismail Kassan, manakala Datuk Suhaimi Mohd Zain atau Pak Ngah akan bertindak sebagai pengarah muzik dan ia akan diarahkan oleh Rosminah Mohd Tahir.

Sementara itu, pihak penerbit teater muzikal ini, Citra Production akan membuat satu sesi uji bakat untuk mencari pelakon yang akan memegang beberapa watak utama dalam teater muzikal ini termasuk watak Dr Mahathir.

Jurucakap Citra Production berkata, mereka yang berminat boleh datang ke Istana Budaya pada 24 dan 25 April ini untuk sesi uji bakat bermula 10 pagi hingga 5 petang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Isa Samad Tamat Zaman Duda

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Luiz dedah punca pindah ke Arsenal