Rokok Seludup Bernilai Lebih RM1 Juta Dirampas Sejak Awal Tahun Ini - Semasa | mStar

Rokok Seludup Bernilai Lebih RM1 Juta Dirampas Sejak Awal Tahun Ini

KUALA TERENGGANU: Dalam tempoh Januari hingga 1 April tahun ini, Kastam Terengganu berjaya merampas lebih 2 juta batang rokok seludup bernilai lebih RM1 juta termasuk cukai.

Pengarahnya, Datuk Azis Yacub berkata, angka itu menunjukkan kegiatan penyeludupan rokok di negeri tersebut adalah serius sekalipun pelbagai usaha dibuat untuk membanterasnya.

"Ianya melibatkan 36 kes dengan jumlah rampasan sebanyak 2,330,998 batang rokok bernilai RM238,978,00 dan nilai cukai sebanyak RM1,126,807.36," katanya kepada pemberita selepas pelupusan rokok seludup, di sini hari ini.

Beliau berkata, daripada jumlah itu 15 kes kini dalam proses dihadapkan ke mahkamah manakala bakinya telah dikenakan kompaun.

Azis berkata, dalam tempoh Januari tahun lepas sehingga Februari tahun ini pula Kastam Terengganu berjaya merampas 7.6 tan rokok seludup dengan nilai lebih RM3 juta termasuk cukai.

Mengenai pelupusan hari ini, Azis berkata, lebih lima juta batang rokok bernilai RM667,041.62 dimusnahkan setelah mendapat perintah mahkamah. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey