Dua Ahli Parlimen Minta K'jaan Kaji Semula Penubuhan Jawatankuasa Agama - Semasa | mStar

Dua Ahli Parlimen Minta K'jaan Kaji Semula Penubuhan Jawatankuasa Agama

KUALA LUMPUR: Dua penyokong kerajaan hari ini meminta Kabinet menimbang semula penubuhan Jawatankuasa Kerja Perhubungan Antara Agama dan menggantikannya dengan jawatankuasa perhubungan kaum.

Datuk Mohamad Aziz (BN-Sri Gading) berkata, beliau bersetuju dengan penubuhan jawatankuasa berkenaan sekiranya bukan atas nama agama dan permintaan ini juga mewakili rakyat beragama Islam yang tidak senang dengan penubuhannya.

"Wahai Kabinet, saya minta tolong ubahlah keputusan yang tidak menguntungkan ini..." katanya semasa membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan (2010) 2010 di Dewan Rakyat di sini.

Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) ketika mencelah berkata, bahawa rata-rata penduduk Islam dalam kawasannya tidak bersetuju dengan penubuhan jawatankuasa berkenaan dan beliau menerima lebih 80 pesanan ringkas (SMS) dari mereka mengenai perkara itu.

Beliau turut mencadangkan jawatankuasa itu ditukar kepada jawatankuasa kaum.

Jawatankuasa agama ditubuhkan Februari lalu diketuai bekas Ahli Parlimen Kota Bharu, Datuk Ilani Isahak Ia bertanggungjawab antara lain mengenal pasti masalah yang boleh menjejaskan keharmonian antara penganut pelbagai agama.

Selain itu, Mohamad turut meminta kerajaan supaya menimbang semula Rang Undang-Undang Pengangkutan Awam Darat 2010 yang mengenakan caj kesesakan bagi kawasan tertentu bagi pengguna jalan raya.

"Kalau di Kuala Lumpur dilaksanakan sebegini, sudah tentu susahkan rakyat. Bagi saya belum tiba masanya lagi perkenalkan perkara ini.

Mengikut rang undang-undang itu yang dibacakan kali pertama semalam, kadar caj serta kawasan terlibat akan ditentukan menteri berkaitan, dan sesiapa yang gagal membayar caj boleh didenda tidak melebihi RM2,000 dan penjara tidak melebihi enam bulan, atau kedua-duanya sekali.

Persidangan dewan disambung esok. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

H1N1: Seorang Peguam Lelaki Mangsa Terbaru

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain