Badan Pemantauan PBT Akan Ditubuhkan

PETALING JAYA: Satu badan pemantauan dan unit aduan yang melibatkan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Biro Pengaduan Awam akan ditubuhkan tidak lama lagi, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T. Murugiah.

Beliau berkata, badan pemantauan itu akan membincangkan tentang aduan rakyat di sesebuah kawasan PBT serta mengenalpasti cara menanganinya.

Untuk tujuan itu katanya, semua PBT akan dipanggil pada awal bulan Mei bagi membincangkan penubuhan badan pemantauan itu.

Katanya, penubuhan badan itu perlu kerana kegagalan PBT menjalankan tanggungjawabnya dengan sempurna kepada rakyat akan menyebabkan rakyat menyalahkan kerajaan.

"Rakyat marah dengan PBT yang tidak menjalankan tanggungjawab dengan sempurna seperti tidak memungut sampah, membiarkan longkang tersumbat dan tidak memotong rumput yang sudah panjang," kepada pemberita selepas meninjau pengendalian aduan dan perkhidmatan pengguna di Menara Sunway Annex di sini.

Oleh kerana marah kawasan mereka tidak diuruskan dengan baik, rakyat memberikan pengajaran kepada PBT berkenaan menerusi peti undi dan tempiasnya pula kena pada kerajaan, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain