Badan Pemantauan PBT Akan Ditubuhkan

PETALING JAYA: Satu badan pemantauan dan unit aduan yang melibatkan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Biro Pengaduan Awam akan ditubuhkan tidak lama lagi, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T. Murugiah.

Beliau berkata, badan pemantauan itu akan membincangkan tentang aduan rakyat di sesebuah kawasan PBT serta mengenalpasti cara menanganinya.

Untuk tujuan itu katanya, semua PBT akan dipanggil pada awal bulan Mei bagi membincangkan penubuhan badan pemantauan itu.

Katanya, penubuhan badan itu perlu kerana kegagalan PBT menjalankan tanggungjawabnya dengan sempurna kepada rakyat akan menyebabkan rakyat menyalahkan kerajaan.

"Rakyat marah dengan PBT yang tidak menjalankan tanggungjawab dengan sempurna seperti tidak memungut sampah, membiarkan longkang tersumbat dan tidak memotong rumput yang sudah panjang," kepada pemberita selepas meninjau pengendalian aduan dan perkhidmatan pengguna di Menara Sunway Annex di sini.

Oleh kerana marah kawasan mereka tidak diuruskan dengan baik, rakyat memberikan pengajaran kepada PBT berkenaan menerusi peti undi dan tempiasnya pula kena pada kerajaan, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain