Badan Pemantauan PBT Akan Ditubuhkan

PETALING JAYA: Satu badan pemantauan dan unit aduan yang melibatkan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Biro Pengaduan Awam akan ditubuhkan tidak lama lagi, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T. Murugiah.

Beliau berkata, badan pemantauan itu akan membincangkan tentang aduan rakyat di sesebuah kawasan PBT serta mengenalpasti cara menanganinya.

Untuk tujuan itu katanya, semua PBT akan dipanggil pada awal bulan Mei bagi membincangkan penubuhan badan pemantauan itu.

Katanya, penubuhan badan itu perlu kerana kegagalan PBT menjalankan tanggungjawabnya dengan sempurna kepada rakyat akan menyebabkan rakyat menyalahkan kerajaan.

"Rakyat marah dengan PBT yang tidak menjalankan tanggungjawab dengan sempurna seperti tidak memungut sampah, membiarkan longkang tersumbat dan tidak memotong rumput yang sudah panjang," kepada pemberita selepas meninjau pengendalian aduan dan perkhidmatan pengguna di Menara Sunway Annex di sini.

Oleh kerana marah kawasan mereka tidak diuruskan dengan baik, rakyat memberikan pengajaran kepada PBT berkenaan menerusi peti undi dan tempiasnya pula kena pada kerajaan, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain

Hanya 1 kes baharu Covid-19