Pindaan AUKU Mengenai Disiplin Dibentang Minggu Depan - Puad - Semasa | mStar

Pindaan AUKU Mengenai Disiplin Dibentang Minggu Depan - Puad

LEDANG: Pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) berkaitan soal disiplin di kolej-kolej matrikulasi, intitusi-institusi pengajian tinggi awam termasuk Universiti Teknologi MARA (UiTM) akan dibentangkan di Parlimen minggu depan. Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi berkata antara lain di bawah pindaan tersebut para pelajar yang dikenakan tindakan disiplin termasuk disingkir dari kolej dan universiti akan diberi peluang merayu sebelum tindakan muktamad ke atas mereka diputuskan.

Mengikut peraturan sedia ada mereka yang dibuang kerana melanggar disiplin tidak dibenar membuat rayuan, katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru Sekolah Menengah Sains Muar, di sini hari ini.

Beliau berkata kementeriannya telah diarah mengendalikan usaha menambahbaik dan mengemaskini peraturan tersebut yang turut dikuatkuasa ke atas UiTM dan Universiti Teknologi Malaysia yang diletak di bawah Kementerian Pengajian Tinggi.

Kecuali aspek disiplin, Auku tidak terpakai ke atas UiTM yang ditubuhkan menerusi Akta Universiti Teknologi Mara 1976.

Mengenai tindakan segelintir pelajar sekolah menengah yang didapati merokok di tempat awam, Dr Puad berkata kementeriannya memandang berat kes-kes seumpama itu namun tindakan hanya berkesan jika mendapat kerjasama agensi dan pihak lain yang berkenaan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Azmin, Zuraida dipecat daripada PKR

Bersatu umum keluar Pakatan Harapan