Malaysia Berpendirian Kegunaan Nuklear Hanya Untuk Keamanan - Semasa | mStar

Malaysia Berpendirian Kegunaan Nuklear Hanya Untuk Keamanan

WASHINGTON: Datuk Seri Najib Tun Razak akan menekankan pendirian Malaysia bahawa sebarang program nuklear harus digunakan hanya untuk pembangunan dan keamanan pada Sidang Kemuncak Keselamatan Nuklear yang dihoskan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama.

Perdana Menteri akan terlibat secara langsung dalam perbincangan bagaimana soal anti-proliferasi ditangani pada sidang kemuncak yang berlangsung pada Isnin dan Selasa, kata Pemangku Menteri Luar Datuk Seri Dr Rais Yatim kepada wartawan Malaysia di sini hari ini.

Najib adalah antara 47 pemimpin dunia yang dijemput Obama untuk menghadiri sidang kemuncak itu yang diadakan julung kali bagi memupuk kerjasama global untuk menentukan bahan dan senjata nuklear tidak jatuh dalam tangan kumpulan pengganas.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) Ban Ki-Moon, Ketua Pengarah Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Yukiya Amano dan Presiden Majlis Eropah Herman Van Rompuy juga turut akan hadir pada sidang itu.

"Malaysia secara khusus akan terlibat secara langsung bagaimana soal anti-proliferasi akan ditangani dan kedua, soal bagaimana nuklear harus digunakan untuk tujuan-tujuan keamanan dan tidak bagi tujuan yang lain daripada keamanan," kata Rais.

Rais, yang merupakan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, berkata satu perkara lain yang perlu diteliti juga ialah ketidaksamaan dalam soal kapasiti nuklear yang dimiliki Iran dan Korea Utara.

"Soal ini sentiasa menjadi soal bertembung atau pun konflik. Oleh demikian, Malaysia akan mengemukakan pendirikan klasiknya bahawa nuklear itu tidak boleh dipermainkan selain untuk tujuan yang khusus untuk keamanan dunia," kata beliau.

Beliau turut ditanya sama ada isu anti-proliferasi nuklear dapat ditangani di Timur Tengah.

Rais, yang pernah berkhidmat sebagai Menteri Luar sebelum ini, berkata isu anti-proliferasi mesti dihubungkan dengan keamanan di Timur Tengah. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain