Jawatankuasa Kerja Perhubungan Antara Agama Berbeza Dengan IFC - Semasa | mStar

Jawatankuasa Kerja Perhubungan Antara Agama Berbeza Dengan IFC

YAN: Semua pihak perlu memahami bahawa Jawatankuasa Kerja Perhubungan Antara Agama yang ditubuhkan baru-baru ini, berbeza dengan Suruhanjaya Antara Agama (IFC), yang ditolak kerajaan sebelum ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, jawatankuasa yang ditubuhkan itu adalah bagi mempromosikan persefahaman bersama dan keharmonian di kalangan pelbagai agama.

"Dalam jawatankuasa ini, kita akan duduk berbincang tentang hal-hal berkaitan sensitiviti agama dan mencari persefahaman yang tidak ada kena mengena dengan sebarang peraturan atau parti politik.

"Kalau ada hal-hal yang timbul, akan dibincangkan dan diselesaikan di peringkat itu sahaja," katanya kepada pemberita selepas pelancaran Program Dekat Rakyat Giatmara-Yayasan Taqwa di Sekolah Kebangsaan Ulu Sedaka, di sini semalam.

Beliau mengulas kenyataan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang meminta mufti dan alim ulama di seluruh negara mengeluarkan fatwa serta pandangan berhubung penubuhan jawatankuasa khas berhubung isu antara agama.

Presidennya, Datuk Paduka Ibrahim Ali berkata, mufti dan alim ulama diminta memberi pandangan mengenai penubuhan jawatankuasa itu kerana ramai yang terperanjat kerana cadangan seperti ini dulu sudah kedengaran tetapi mendapat bantahan umat Islam.

Jamil Khir berkata, namun sekiranya ada pihak mahu penubuhan jawatankuasa itu dirujuk kepada mufti dan alim ulama, ia boleh juga dilakukan bagi mengelakkan timbulnya keraguan di kalangan pihak tertentu.

"Tapi penubuhan jawatankuasa itu adalah semata-mata untuk tujuan perpaduan dan tidak ada kena mengena dengan perundangan atau bertujuan untuk menggubal akta.

"Jawatankuasa ini telah ditubuhkan oleh Kementerian Perpaduan hanya untuk mendapatkan pandangan awal dan cari jalan supaya jangan timbul hal-hal yang sukar kita bendung di luar," katanya.

Jawatankuasa yang ditubuhkan pada Februari lalu dan diketuai oleh bekas Anggota Parlimen Kota Baharu Datuk Ilani Isahak itu, bertanggungjawab mengenal pasti masalah yang boleh menjejaskan keharmonian antara agama, termasuk pertukaran agama, penyebaran agama, penggunaan istilah agama, pembinaan rumah ibadat dan isu tanah perkuburan.

Ia dianggotai Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim), Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao (MCCBCHST), Allied Coordinating Comitte for Islamic NGOs (ACCIN), ahli akademik serta wakil dari Sabah dan Sarawak. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Jenazah Robert Lau Selamat Disemadikan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini