Brickfields Sedang Dibangun Sebagai Little India

KUALA LUMPUR: Brickfields yang terkenal sebagai sebuah kawasan perniagaan kaum India sedang dinaik taraf untuk secara rasmi dijadikan kawasan 'Little India'.

Apabila siap kelak, kawasan penempatan di pinggir ibu kota ini akan diwarnai dengan kewujudan leih banyak kedai perniagaan yang akan menjual pelbagai barangan khusus yang bercirikan kebudayaan masyarakat India negara ini.

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk M. Saravanan berkata, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) membelanjakan kira-kira RM35 juta untuk kerja-kerja menaik taraf yang akan memakan masa selama enam bulan bermula bulan ini.

"Kini kerja-kerja memindah 30 peniaga sedia ada ke tapak sementara sedang dilakukan," katanya di sini hari ini.

Saravan berkata, usaha menjadikan Brickfields sebagai Little India adalah sebagai memenuhi hasrat Datuk Seri Najib Tun Razak yang melawat kawasan tersebut sebaik sahaja beliau dilantik sebagai perdana menteri.

Beliau berkata, Little India itu dijangka dirasmi Disember ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain