Rosmah Deklamasi Puisi "Menapak ke Puncak' - Semasa | mStar

Rosmah Deklamasi Puisi "Menapak ke Puncak'

KUALA LUMPUR: Isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor malam tadi menunjukkan bakatnya dengan mendeklamasikan puisi bertajuk 'Menapak Ke Puncak' pada majlis Malam Puisi Korporat Prihatin 1Malaysia.

Turut hadir pada majlis tersebut dan mendeklamasikan puisi masing-masing adalah Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim dan Ketua Pergerakan Pemuda Umno Khairy Jamaluddin.

Beberapa tokoh korporat terkenal tanah air turut dijemput mendeklamasikan puisi antaranya Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan Permodalan Nasional Berhad Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman, Ketua Pegawai Eksekutif Celcom Axiata Berhad Datuk Seri Mohammed Shazali Ramly dan penerbit serta pengarah filem terkenal tanah air, David Teo.

Berikut adalah petikan puisi 'Menapak Ke Puncak' karya Rahman Shaari yang dideklamasikan oleh Rosmah.

Bersama kita jagai, bersama kita junjungi keluhuran budi, bersama kita lalui, bersama kita hadapi seluruh kemungkinan ini, pencapaian, pencapaian demikian melekat di hati, inilah jalan yang ditujui.

Menapak di pendakian hidup, tanpa ragu ketika terang atau redup, kita semakin mengenal hala, setiap yang tinggi tidak mengalpakan temannya yang bermula, setiap yang di bawah mendoakan kemajuan untuk semua.

Bersama kita tunjangi, Malaysia pendorong kejayaan,bersama kita hargai satu dalam kelainan.

Kita saling menghormati, saling membantu bukan iri, pengkhianatan dan syak, di kalbu tidak berpijak, ke hadapan kita bergerak, mengalah tidak.

Yang di atas menoleh memerhati, meramalkan keperluan, atau langsung meneliti bekalan: kurangkah atau kehabisan?

Setiap kita prihatin, gagah di lahir kukuh di batin, tidak kita relakan impian meruntuh tidak kita biarkan teman terjatuh.

Terus kita menapak, hingga tiba di satu puncak, 1Malaysia berdiri tegak.

Terdahulu ketika berucap, Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Datuk Sohaimi Shahada berkata penganjuran Malam Puisi ini bertujuan menyatupadukan tokoh-tokoh korporat tanah air dalam menyemarakkan semangat 1Malaysia.

"Ini adalah satu titik tolak agar masyarakat dapat menilai puisi dengan baik, dan dapat merakyatkan seni budaya penulisan dan deklamasi puisi," katanya. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain