Kes Jenayah Jalanan Berjaya Dikurangkan Selepas Pelaksanaan NKRA - Semasa | mStar

Kes Jenayah Jalanan Berjaya Dikurangkan Selepas Pelaksanaan NKRA

KUALA LUMPUR: Kes jenayah jalanan terutamanya kes ragut telah dapat dikurangkan sebanyak 993 kes bagi tempoh dua bulan pertama tahun ini berbanding tempoh yang sama tahun lepas, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Wira Abu Seman Yusop berkata pengurangan itu dapat dicapai selepas Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang memberi tanggungjawab kepada kementerian untuk mengurangkan jenayah jalanan sebanyak 20 peratus menjelang akhir tahun ini, diperkenalkan Ogos tahun lepas.

"Sebanyak 22,455 kes dilaporkan bagi tempoh Januari-Februari tahun lalu berbanding 21,462 kes bagi tempoh yang sama tahun ini," katanya ketika menjawab soalan Dr Siti Mariah Mahmud (PAS-Kota Raja) semasa sesi soal jawab.

Dr Siti Mariah bertanya mengenai rancangan jangka panjang kementerian untuk memastikan negara ini bebas daripada jenayah ragut.

bu Seman berkata sebanyak 9,687 jumlah kes ragut dan lima kematian dilaporkan pada tahun lepas dan daripada jumlah itu 4,234 kes atau 43.7 peratus berjaya diselesaikan.

Katanya usaha berterusan sedang dilakukan bagi mengatasi jenayah jalanan seperti meningkatkan kehadiran polis di kawasan panas, membuka balai polis bergerak dan meningkatkan tugas rondaan.

"Langkah juga diambil untuk menambah pemasangan sistem kamera litar tertutup (CCTV) serta mengintegrasikan CCTV sedia ada bagi membantu mengesan penjenayah," katanya.

Beliau berkata langkah itu telah dilaksanakan di kawasan tertentu seperti Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor, Johor dan Pulau Pinang sebelum diperluaskan ke seluruh negara. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain