Ilani Isahak Ketuai Jawatankuasa Antara Agama - Semasa | mStar

Ilani Isahak Ketuai Jawatankuasa Antara Agama

KUALA LUMPUR: Kabinet memutuskan melantik bekas Ahli Parlimen Kota Bharu, Datuk Ilani Isahak sebagai pengerusi Jawatankuasa Antara Agama untuk mempromosikan persefahaman bersama dan harmoni di kalangan pelbagai agama.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon berkata, jawatankuasa itu yang ditubuhkan di Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi sebagai sekretariat, perlu melaporkan kepadanya, menteri yang bertanggungjawab dalam perkara ini sebelum beliau mengemukakan kepada kabinet.

Beliau berkata, jawatankuasa itu yang ditubuhkan Februari lepas membabitkan wakil dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Institut Kefahaman Islam (IKIM) dan Majlis Perundingan mengenai agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taois Malaysia (MCCBCHST).

Tidak ada anggota politik dilantik dalam jawatankuasa ini, katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

"Mereka akan bertukar-tukar pandangan dan membincangkan isu serta mengelakkan sebarang salah faham dan salah tafsiran. Ini bukan satu struktur undang-undang, bukan struktur yang kaku...ini rangka kerja untuk menyediakan interaksi bagi pertukaran idea," tambahnya.

"Kita (kerajaan) tidak mahu menamakannya panel antara kepercayaan, tetapi sebuah jawatankuasa khas untuk mempromosikan persefahaman dan harmoni di kalangan penganut yang berlainan agama," katanya.

Koh berkata, isu yang akan ditumpukan perhatian oleh jawatankuasa itu ialah perkara berkaitan perkahwinan campuran, pertukaran agama dan penjagaan anak.

"Isu ini akan dikaji oleh pelbagai jabatan yang berkaitan melalui undang-undang dan peraturan sedia ada," tambah beliau. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

PFA gantung jawatan presiden