Video Lucah: 75 Jenis Perkhidmatan SMS Digantung Tahun Lepas - Semasa | mStar

Video Lucah: 75 Jenis Perkhidmatan SMS Digantung Tahun Lepas

KUALA LUMPUR: Tujuh puluh lima jenis perkhidmatan SMS digantung sepanjang tahun lepas kerana didapati menghantar mesej yang tidak bermoral termasuk video lucah, dengan satu kes dibawa ke mahkamah.

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Heng Seai Kie berkata kesemua perkhidmatan itu menggunakan 42 kod ringkas oleh 15 penyedia perkhidmatan SMS.

"Sepanjang tahun 2009, bilangan kes yang disiasat atas aduan ini ialah 66 kes," katanya ketika menjawab soalan Mohd Firdaus Jaafar (PAS-Jerai) pada sesi soal jawab persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Mohd Firdaus dalam soalannya meminta Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan menyatakan tindakan dan langkah yang diambil bagi membanteras SMS menawarkan video lucah yang makin berleluasa kebelakangan ini.

Heng berkata tindakan menyalur, menghebah dan menerima video lucah adalah salah di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588).

Beliau berkata antara langkah yang diambil oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) bagi membanteras SMS yang menawarkan video lucah ialah dengan menubuhkan Biro Aduan SKMM, yang merupakan pusat untuk menerima semua jenis aduan.

"Di samping itu, Forum Kandungan Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CMCF) juga telah ditubuh di bawah Seksyen 212 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 sebagai suatu badan kawal selia industri di bawah SKMM bagi menyelia kandungan yang disebarkan oleh media-media elektronik berangkai," katanya.

Menjawab soalan Nancy Shukri (BN-Batang Sadong) yang ingin tahu jika individu yang menerima SMS sedemikian boleh memajukannya terus kepada SKMM bersama nombor penghantar SMS itu, Heng berkata ia boleh dilakukan dan SKMM akan mengambil tindakan segera untuk menyelesaikannya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Tiga Maut Kerana Denggi Minggu Lepas

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta