Malaysia Tidak Perlukan Bantuan Bank Dunia Bagi Pendidikan - Semasa | mStar

Malaysia Tidak Perlukan Bantuan Bank Dunia Bagi Pendidikan

MIRI: Malaysia adalah antara tiga negara di Asia Tenggara yang tidak memerlukan bantuan kewangan daripada Bank Dunia bagi pembangunan pendidikan.

Pengurus Sektor Pendidikan Bank Dunia bagi Rantau Asia Timur dan Pasifik, Dr Eduardo Velez-Bustillo, berkata hari ini kerajaan Malaysia tidak meminta bantuan kewangan daripada bank itu dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Ini, katanya, meletakkan Malaysia sebaris dengan Korea, Jepun, Taiwan, Singapura dan Thailand di rantau Asia Timur.

Menurut Velez-Bustillo, bank itu, bagaimanapun, masih terlibat secara serius dalam program-program pembangunan pendidikan di beberapa negara Asia Tenggara lain seperti Indonesia, Vietnam, Kemboja, Laos dan Timor Leste.

"Tahun lepas, kami membantu kerajaan Indonesia dalam program pengurusan berasaskan sekolah dengan pinjaman bernilai AS$600 juta. Ini adalah program pendidikan sokongan Bank Dunia yang terbesar dalam sejarah," katanya.

Beliau berkata demikian pada satu sidang berita yang diadakan sebagai acara sampingan bengkel Strategi Pedagogi bagi Meningkatkan Prestasi Sekolah-Sekolah Kecil, di sini. Timbalan Menteri Pendidikan, Dr Mohd Puad Zarkashi, merasmikan bengkel selama tiga hari itu.

Ia dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan dengan kerjasama Bank Dunia dan Pertubuhan Menteri-Menteri Pendidikan Asia Tenggara (Seameo).

Meskipun tidak berada dalam senarai peminjam Bank Dunia, kata Velez-Bustillo, Malaysia tetap merupakan negara penting baginya dari segi penyediaan dan kerjasama dialog teknikal.

Beliau berkata Malaysia berada pada landasan yang betul dalam menyelesaikan isu-isu pendidikannya, dan dasar-dasar yang diadakan oleh kerajaan terbukti berjaya meningkatkan pencapaian sektor itu. Beliau akan membentangkan kertas kerja bertajuk "Cabaran Khas Sekolah Kecil" pada sesi esok.

Bengkel itu dihadiri 56 peserta yang mewakili Malaysia, Kemboja, Filipina, Indonesia, Thailand dan Brunei.

Ia terutamanya bertujuan mengkaji status dan meningkatkan prestasi sekolah-sekolah kecil di negara-negara anggota Seameo. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Liow Janji Bekerjasama Dengan Dr Chua

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.