Kerajaan Yakin Capai Sasaran Penembusan Perkhidmatan Jalur Lebar

KUALA LUMPUR: mencapai sasaran penembusan perkhidmatan jalur lebar sebanyak 50 peratus sebelum akhir tahun ini, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau berkata dengan penembusan 50 peratus ini akan meningkatkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tidak kurang dari satu peratus.

Menurutnya, jalur lebar kini bukan lagi satu kemewahan atau sesuatu yang perlu diletakkan pada tahap yang mahal ataupun yang sukar diperolehi oleh rakyat.

"Mengikut nasihat Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) dan Timbalan Perdana Menteri (Tan Sri Muhyiddin Yassin), kita harus melangsungkan misi dan perjuangan kita mengenai jalur lebar ini di pusat ekonomi bandar dan luar bandar," katanya ketika berucap di majlis pelancaran Inisiatif Jalur Lebar Negara dan Perkhidmatan Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi (HSBB) di Dataran Merdeka di sini Rabu malam.

Kadar penembusan jalur lebar sekarang adalah 33.3 peratus.

Majlis pelancaran tersebut disempurnakan oleh Najib di Dataran Merdeka di sini dan turut hadir ialah Muhyiddin. Sambil menyifatkan malam ini sebagai malam bersejarah dengan pelancaran tersebut,

Rais berkata kerajaan melalui kementerian berhasrat meningkatkan kemajuan teknologi jalur lebar dalam usaha membudayakan teknologi ke peringkat yang paling sesuai untuk masyarakat, sama ada di bandar atau luar bandar.

Menurutnya adalah perlu untuk menjayakan visi dan perjuangan kerajaan dalam pembangunan perkhidmatan jalur lebar dalam dua tahap iaitu tahap kelajuan yang tinggi di tempat-tempat dan pusat ekonomi tertentu serta kawasan luar bandar juga perlu ditembusi.

"Memandangkan bahawa kemampuan penduduk luar bandar begitu terhad termasuklah para penuntut, maka tentu sekali kementerian perlu memberi perhitungan dan tumpuan dengan nasihat jawatankuasa kabinet (mengenai Pelan Pelaksanaan Jalur Lebar Nasional) untuk menentukan apakah yang harus kita lakukan bersama," katanya.

Beliau berkata perkhidmatan jalur lebar berkelajuan tinggi merupakan satu usaha sama antara pihak swasta dan kerajaan.

"Dan oleh itu perseimbangan dan faedah yang akan diterima haruslah juga dapat dilihat. Pencapaian ini dapat melonjakkan daya capaian ekonomi negara, komunikasi negara, budaya negara dan tamadun negara," kata Rais.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Zahrain Mahu Saman Guan Eng

Artikel Lain