Inisiatif Bantu Pelajar Gagal SPM 2009, Kata Muhyiddin - Semasa | mStar

Inisiatif Bantu Pelajar Gagal SPM 2009, Kata Muhyiddin

PUTRAJAYA: Kementerian Pelajaran dan Kementerian Sumber Manusia akan berbincang bagi menyediakan kaedah terbaik membantu para pelajar yang kurang berjaya dan gagal dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2009, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran berkata pihaknya serta agensi berkaitan akan memikirkan inisiatif bagi membantu pelajar terbabit menguasai kemahiran sesuai supaya mampu meningkatkan bidang pelajaran dan kerjaya mereka.

"Kementerian Pelajaran juga tidak akan meminggirkan sekolah yang memperoleh pencapaian yang rendah.

"Kita akan terus berusaha merapatkan jurang pencapaian gred purata sekolah terutamanya antara sekolah luar bandar dan sekolah bandar," katanya ketika berucap pada majlis Anugerah Kecemerlangan SPM 2009 di sini hari ini.

Pada majlis itu, Muhyiddin menyampaikan sijil penghargaan kepada 10 buah sekolah pencapaian cemerlang SPM 2009, 10 pelajar cemerlang serta empat pelajar istimewa dan dua pelajar sekolah sukan cemerlang.

Mengenai pemilihan 10 sekolah cemerlang tersebut, Muhyiddin berkata ia dibuat berdasarkan kepada gred purata mata pelajaran yang diambil di sekolah berkenaan.

Pada tahun ini, beliau berkata pencapaian sesebuah sekolah dikategorikan kepada cemerlang, baik, memuaskan dan berpotensi berdasarkan kepada gred purata sekolah masing-masing.

"Tujuannya supaya pengetua dapat mengetahui kedudukan sekolah dan sentiasa berusaha meningkatkan gred purata sekolah masing-masing," katanya.

Timbalan Perdana Menteri juga memuji pencapaian pelajar istimewa yang gigih berusaha untuk memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan itu walaupun kekurangan daripada segi fizikal.

"Begitu juga dengan pelajar sekolah sukan...walaupun mereka menghabiskan sebahagian besar masa (bersukan), namun pelajar-pelajar ini masih mendapat keputusan terbaik," katanya.

"Ini membuktikan bahawa penglibatan dalam bidang sukan bukan halangan bagi pelajar mencapai kecemerlangan akademik," katanya.

Pada majlis itu, Muhyiddin turut mengumumkan kerajaan bersetuju menyalurkan bantuan modal khas sebanyak RM100,000 bagi membaik pulih Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) San Yuk di Rawang, Selangor yang terbakar selepas diceroboh enam penjenayah, bulan lepas.

Timbalan Perdana Menteri berkata peruntukan tersebut akan disalurkan kepada sekolah berkenaan dengan seberapa segera.

"Kita jangan lupa pada SJKC San Yuk yang hilang harta benda akibat kejadian pecah sekolah. Kementerian Pelajaran amat bersimpati dengan nasib yang dialami oleh seluruh warga sekolah khususnya murid-murid," katanya.

Dalam kejadian itu, SJKC San Yuk diceroboh sekumpulan penjenayah yang bertindak mencederakan dua pengawal keselamatan sekolah dan membakar bilik guru serta kabin mencetak kertas soalan peperiksaan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

GST Bukan Cukai Tambahan, Kata PM

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain